Foto: Kalle Thorslund / SVT

Regeringen miljardsatsar på E20

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på att E20 nu ska byggas ut är i princip lika positiva hos Socialdemokraterna som inom Moderaterna inom regionen.

Regeringen vill satsa 2,65 miljarder kronor extra på att bygga ut olycksdrabbade E20 i Västra Götaland.

– Jag är skitglad, säger Katarina Jonsson (M) kommunalråd Skövde

Val 2014: Västsverige

Håller tidplanen så kommer hela E20 att vara mötesseparerad 2025. Beskedet om satsningen lämnades vid en pressträff under torsdagseftermiddagen.

En förutsättning är att de berörda kommunerna och Västra Götalandsregionen tillsammans ställer upp med 1,35 miljarder kronor, staten kommer då att skjuta till resterande 2,65 miljarder kronor för att bekosta satsningen. En lösning som samtliga inblandade tycks vara nöjda med.

Regeringens motiv till satsningen är framförallt tre. För det första handlar det om att transportmöjligheterna på vägen förbättras, och det tredje skälet som anges är att en förbättrad infrastruktur underlättar för tillväxt i regionen.

Ökad trafiksäkerhet

På de delsträckor som berörs av utbyggnadsplanerna uppmättes 2003-2011 totalt 67 så allvarliga olyckor att de fick svåra personskador till följd. I 20 av fallen slutade olyckan med dödlig utgång.

– De allra största vinnarna här är ju de som åker på vägen och att dödsolyckorna byggs bort, säger Leif Blomqvist (S) regionråd.

Den mötesseparering som nu kommer att genomföras väntas kraftigt minska antalet döda och svårt skadade på sträckorna. Enligt en rapport som har tagits fram av Västra Götalandsregionen bedöms utbyggnaden av E20 minska antalet dödade och svårt skadade med 80 procent till följd av mötessepareringen.

Detta är planen

Totalt kommer 112 kilometer väg att byggas ut där 27 kilometer får motorvägsstandard och 56 kilometer blir fyrfältsväg med 2+2-standard.

Detta innebär enligt regeringen att andelen motorväg och fyrfältsväg genom Västra Götaland ökar från 28 procent till 62 procent, och att andelen mötesseparerad väg blir 100 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet