Foto: SVT

Ridande poliser övar inför demonstration

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg. SVT Nyheter Väst har träffat några ridande poliser som kommer att finnas på plats för att se till att allting går lugnt till. 

Inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg på lördag rider poliserna fram och tillbaka och övar olika formationer.

– En är en trappa där vi går snett utåt på rad. Då ska vi flytta människor som kanske står mot en vägg. Vi syns bra uppe på hästryggarna och kommunicerar att de ska flytta sig. Det gäller att de som står längst bort flyttar sig också, annars går det inte, säger Pia Goksöyr som är polisryttare. 

NMR-demonstration i Göteborg

LÄS MER: Här spärras Göteborg av under nazistdemonstrationen

Väl förberedda

Polisens insatser till helgen beskrivs av de själva som den största polisiära aktionen sedan EU-kravallerna 2001. Polisryttaren Pia Goksöyr känner sig väl förberedd. 

– Jag känner väl rent generellt att demonstrationer jobbar vi med hela tiden, säger Pia Goksöyr, polisryttare. 

LÄS MER: Polisen kommer använda kroppskameror 30 september

Förstärkningar från övriga landet

Hur många polishästar som kommer att finnas på plats i Göteborg på lördag är inte officiellt, men det kommer förstärkningar från andra håll i Sverige. Pias häst Viola är en av de största och tyngsta polishästarna i landet – dryga 850 kilo tung - men trots det kan hon bli rädd.  

– Hästar är flyktdjur och det är därför som vi tränar hela tiden. Viola kan tycka att papperskorgar är det farligaste i hela världen, medan bussar och spårvagnar reagerar hon inte på alls, säger hon.

På lördag finns det situationer som hon hoppas slippa. 

– Det jobbigaste är väl om hästen blir skadad eller om man går omkull så. Det tycker jag. 

LÄS MER: Här går nazisternas demonstration

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet