• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT

Regler mot mutor inget nytt

Det fanns tydliga regler för att förhindra korruption i Uddevalla även under de åren då IT-avdelningen lät sig bjudas på julfesterna.

IT-avdelningen lät sig under åren 2011-2013 bjudas på julfester av datorjätten Dell. Efter att kommunen infört nya tydligare riktlinjer mot mutor 2014 blev det istället julpizza på kontoret. Men enligt Bohusläningen har Uddevalla kommun haft regler mot korruption sedan lång tid tillbaka.

Regelverket även före 2014 uppmanade kommunanställda att vara vaksamma när det gäller vad som kan tolkas som mutbrott, eller bestickning:

”Bestickning är inte endast gåvor utan kan även vara t.ex. middagar, teaterbesökt” och ”Det finns inga beloppsgränser utan det som avgör om det är bestickning är om det kan påverka tjänsteutövningen”.

Kommundirektören Peter Larsson medger att reglerna före 2014 var tydliga, men förklarar att otydligheten fanns i att bestämmelserna var dåligt kommunicerade inom kommunen.

– Det finns regler för dem som går in och läser. Det kan vara så att det var oklart just för dem, så att säga, säger kommundirektören till Bohusläningen och fortsätter:

– Jag tror kunskapen har varit varierande så som det ofta är. Just därför har vi tagit ett grepp om att sätta en standard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datorjätten bjöd kommunen

Mer i ämnet