Romans protest: Säger upp sitt ryska medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Roman Sukhanov har bott i Göteborg sedan 20-årsåldern och är både rysk och svensk medborgare, men inte länge till. Han har bestämt sig för att säga upp sitt ryska medborgarskap.

– Tidigare när man pratade om Ryssland då tänkte man på författare och kompositörer, nu är det mest krigsbrott och terror, säger han.

Hör mer om från Roman och varför han säger upp sitt medborgarskap i klippet ovan.

Rysslands krig i Ukraina har nu pågått i flera veckor och protesterna från omvärlden har varit massiva. Ryss-svensken Roman Sukhanov går så långt i sina protester mot kriget att han nu bestämt sig för att säga upp sitt ryska medborgarskap, vilket även P4 Göteborg rapporterat om.

Västsverige och kriget i Ukraina

Putin förändrade allt

Han är mycket orolig för vänner både i Ukraina och i Ryssland och menar att den demokrati som tidigare fanns i Ryssland nu är helt borta. Och vem som bär ansvaret råder det enligt Roman ingen tvekan om.

– När Putin kom då började allt förändras och det blev mer och mer mot det totalitära hållet, säger Roman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet