Tatjana flydde kriget i Ukraina – har sonen kvar i Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Tatjana Kostiuchenko vaknar tidigt på morgonen den 24 februari av att telefonen ringer. Utanför huset i staden Sumy hördes bomberna brisera och det var när marken skakade som hon förstod hur bråttom det var.

I sex dagar satt hon i bilen för att fly landet men kvar i Ukraina blev 22-åriga sonen Roman, som strider mot Ryssland i staden Mariupol.

Starta klippet för att höra Tatjana berätta om flykten och sorgen över att lämna sonen kvar.

Tatjana Kostiuchenko och hennes man Andrii Sukachov sitter i det som nu ska kallas för deras hem. I alla fall tillfälligt. Det är övervåningen på en villa i Sjövik, utanför Lerum.

Västsverige och kriget i Ukraina

I sovrummet står en dubbelsäng, en byrå som är tom, eftersom de knappt har några kläder att fylla den med. Och ett skrivbord.

Över en natt förändrades deras liv för alltid.

– Innan invasionen hade vi helt vanliga liv, med vanliga jobb, och nu är allt förändrat, säger Andrii Sukachov.

Dygnslånga bilköer till Polen

Andrii Sukachov var i Sverige på semester när invasionen skedde. Därför blev det så att Tatjana fick fly staden Sumy, ensam med dottern Karina, 11 år. Hon fick köra i flera timmar och berättar hur hon hamnade i dygnslånga bilköer.

– Jag kunde inte sova mer än 15-20 min i sträck för jag tappade min köplats då. I sex dagar körde jag ut från Ukraina till Polen, säger Tatjana Kostiuchenko.

Andrii Sukachov låg sömnlös. Frun var någonstans mellan Ukraina och Polen och sonen Roman var i Mariupol och stred mot Ryssland.

När Tatjana nådde polska gränsen mötte två svenska bröder upp henne och hjälpte henne över till Sverige.

Hur var det att lämna sitt hem på obestämd tid?

– Huset är okej, det bryr jag mig inte om men jag har min son kvar i kriget. Det är det enda jag kan tänka på, säger Tatjana och torkar en tår från kinden.

Sonen kvar

Tatjana berättar hur sonen, som är 22 år, hade längtat efter ett annat liv. I mars skulle hans kontrakt med militären gå ut och han ville börja plugga eller hitta ett annat jobb.

– Vi pratade om att han ville ha familj och träffa en tjej och så, säger Tatjana.

Mariupol som ligger i östra Ukraina, är en av de städer som är hårt belägrad av ryska trupper. När SVT Väst möter familjen i Sverige har de inte hört något från sonen på fem dagar.

– Han är en kämpe, han ger aldrig upp. Han kommer kämpa, säger Tatjana.

Sedan SVT Nyheter Väst var på besök så har Tatjana fått kontakt med sonen. Han är vid liv men är ännu kvar i Mariupol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet