Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som skolinspektionen stängt efter misstanke om ekonomisk brottslighet. Foto: TT

Vändningen för Römosseskolan efter nya domen: Får behålla tillståndet

Uppdaterad
Publicerad

I höstas drogs det in: Römosseskolorna i Göteborg blev av med tillståndet att bedriva undervisning. Nu är det tillbaka. En färsk dom i förvaltningsrätten slår fast att de får behålla sitt tillstånd, vilket DN var först att rapportera om.

– Juridiskt sett är det solklart, det finns inte grund att stänga skolan och det har domstolen sett, säger skolans juridiska ombud Dan Eliasson till SVT.

Som SVT tidigare rapporterat om så drog Skolinspektionen i höstas in tillståndet att bedriva undervisning för ägaren av Römosseskolorna – Föreningen Framstegsskolan. Man ansåg då bland annat att delar av styrelsen var olämplig och inte tagit ansvar för ekonomin.

Föreningen överklagade beslutet och på onsdagen kom förvaltningsrätten i Stockholm med sin dom, som alltså ger dem rätt att fortsätta bedriva undervisning på Römosseskolorna.

Ny prövning väntar

Men nu väntar en ny prövning hos Skolinspektionen eftersom flera ledamöter i styrelsen bytts ut. I domen från Förvaltningsrätten som SVT tagit del av står:

”...så ska överklagandet bifallas på så sätt att det överklagade beslutet upphävs och målet visas åter till Skolinspektionen för en prövning av om föreningen i dagsläget uppfyller förutsättningarna för godkännande.

”Solklar dom”

När SVT når föreningens juridiska ombud Dan Eliasson är han lättad men inte överraskad.

– Juridiskt sett är det solklart, det finns inte grund att stänga skolan och det har domstolen sett. Mediadebatten har varit något helt annat men domstolen i Stockholm har inte låtit sig förblindas, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer