Jag tänkte: ”Yes, vad bra!”, säger projektledaren Teresia Engbom på Härryda kommun. Se vad hur det ser ut där grisarna ha bökat bland parksliden. Foto: SVT

Så gick grisarnas kamp mot parksliden i Härryda kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva växten parkslide är ett bekymmer för många husägare. I ett försök att bli kvitt den testade Härryda kommun att låta två grisar böka bland parksliden i ett område i Mölnlycke förra året.

Parkslide är svårt att bekämpa och kan bland annat konkurrera ut andra växter på platser där den etablerar sig. I Härryda får kommunen meddelanden och samtal från flera personer varje vecka angående växten.

– Jag får ungefär tio meddelanden i veckan. Så ja, det finns mycket parkslide i Härryda kommun, säger projektledaren Teresia Engbom som också tror att mediers rapportering om växten bidragit till att fler är uppmärksamma på den.

Grisar fick rycka in

Kommunen har testat flera olika metoder för att få bort växten men bestämde sig sommaren 2020 för att pröva att låta två grisar göra jobbet. Förhoppningen var att parksliden skulle falla dem i smaken och att de skulle äta upp den.

– Det har gått bra, men det är svårt att veta hur snabbt det kommer tillbaka, säger projektledaren Teresia Engbom.

Nu har det gått nästan ett år sedan dess. I videon ovan kan du höra Teresia Engbom berätta hur det gick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.