Foto: SVT/Privat

Bibliotekarien Erik: ”Var inte beredd på att folk skulle komma med sina bankärenden”

Uppdaterad
Publicerad

När Erik Nystrand började jobba som bibliotekarie i Göteborg hade han en annan bild av sitt nuvarande yrke. I dag har den bilden ändrats.

– Jag var inte beredd på att folk skulle komma med sina bankärenden, säger han.

På många bibliotek råder förvirring. Frågor om läsning och böcker är inte längre det som är mest förekommande. I stället handlar frågor allt oftare om arbetssökande och hjälp med kontoutdrag, berättar flera bibliotekarier för SVT Nyheter Väst.

Avvecklingen av Arbetsförmedlingen har delvis stoppats. Till exempel får kontoret i Ale vara kvar. Men i Västra Götaland har redan 18 kontor hunnit stänga, däribland Mellerud, Skara och Angered. Samtidigt kommer allt fler personer till biblioteken för att få hjälp med sina problem, som bland annat kan röra handlingar till Migrationsverket, jobbsökande eller kontoutdrag från banken.

– Många som ska göra detta har ingen datorvana och kan varken svenska eller engelska. Men vi får ju inte heller hjälpa dem, utan får skicka dem vidare, säger Erik Nystrand bibliotekarie i Göteborg.

”Var inte beredd”

Erik jobbar på olika bibliotek, bland annat på Lundbys bibliotek där arbetsdagen till stor del består av att hantera människor med liknande frågor.

– Vi kan ju hjälpa till lite grann, med att peka på skärmen och berätta vad det är som de måste lära sig själva. Jag hade jättegärna velat sitta ner och hjälpa dem mer, men om vi gör det så kommer det bli det som vi får göra i fortsättningen, det kommer bli praxis.

Anser arbetet har förändrats

Fem år har han hunnit jobba som bibliotekarie, och bilden av vad jobbet innebar har förändrats sedan dess.

– Jag trodde väl inte att det skulle vara den lugnaste platsen på jorden, men jag var inte beredd på att folk skulle komma med sina bankärenden och så. Jag tycker att Arbetsförmedlingen borde hjälpa de arbetssökande och banken med bankbestyren, säger Erik.

Men trots att jobbet inte alltid innebär att få vara en renodlad bibliotekarie så trivs Erik bra på sin arbetsplats.

– Ja det gör jag. Man känner att det man gör är värdefullt, jag känner mig behövd och kan ju ofta hjälpa dem på andra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.