Arkivbild: Polisen efter skottlossning i Borås i september. Foto: Johan Valkonen/JVFOTOPIXVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polisen: Flera beslag i kriminella miljöer i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste halvåret har flera grova våldsdåd inträffat i Borås och för att minska antalet och kraftsamla för att öka tryggheten har polisen i Älvsborg jobbat mot flera personer som misstänks ligga bakom dåden.

Mord, mordförsök, skottlossningar i offentliga miljöer och väpnade rån har under de senaste månaderna varit en vardag för boråsarna.

– Vi har en del frihetsberövade i dessa brott och vi jobbar ganska intensivt i de här ärendena, säger Mattias Ramsö, lokalpolisområdechef i Borås.

Under hösten har flera personer i kriminella nätverk haft uppgörelser på offentliga platser, där oskyldiga har drabbats och flytt för sina liv. En gängledare som enligt polisen tillhör nätverket Norrby/Kristineberg dömdes för skotten på Hässleholmen. Mannen som under flera år haft en tongivande roll i nätverket dömdes för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till tre års fängelse.

Polisen har vid sidan av det dagliga arbetet jobbat aktivt mot andra gängledare i Borås.

– Jag kan tyvärr inte gå in på den insatsen men det jag kan säga är att det ser ljust ut i våra utredningar. Vi har en tydlig lägesbild och kommer fortsätta jobba aktivt mot dessa individer, säger Mattias Ramsö.

En extra resurs mot kriminella nätverk

Polisen i Älvsborg arbetar just nu med ett hundratal ärenden kopplade till individer i kriminella nätverk. Kartläggning och koordinerade utredningsinsatser genomförs med stöd från andra enheter i polisregion Väst.

– Vi har en särskild resurs som jobbar aktivt mot personer som rör sig i kriminella miljöer och det är ett viktigt arbete som vi måste fortsätta med, säger han.

Samarbete med flera myndigheter

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om nätverket Hässleholmen/Hulta och grupperingen Norrby/Kristineberg som under flera år haft ett öppet narktotikakrig. Polisen har också haft flera insatser mot dessa två grupperingar under hösten.

– Budskapet är att vi fortsätter det trygghetsskapande arbetet och vi kommer att fortsätta ligga på de här individerna, tillägger han.

Arbetet mot individerna sker även i samverkan med andra myndigheter och i samarbete med Borås stad. Operativa insatser har tidigare genomförts i samverkan mellan områdespolis, Kronofogdemyndigheten och Skatteverket.

Nedan ser du ett tidigare klipp där Mattias Ramsö berättar om polisarbetet mot kriminella nätverk i Borås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen ser en risk för att våldet ska eskalera. Foto: SVT

Beslag av narkotika och vapen (avser perioden juli–26 november)

Visa

6,7 kg cannabis

1,45 kg kokain

2 kg amfetamin

1 035 ecstacytabletter

2 200 narkotikaklassade tabletter

1 300  tramadoltabletter

4 knivar

2 skarpa pistoler

1 gevär

Okänt antal vapenattrapper

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer