Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förvaltningschefen Jonas Ward berätta mer om arbetet på Norrby i klippet ovan. Foto: SVT

Så ska Norrby bort från polisens lista över utsatta områden: ”Kommer ta minst 20 år”

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningar, kriminella nätverk och upplopp. Stadsdelen Norrby i Borås har de senaste åren drabbats av svår kriminalitet – nu tar staden och det kommunala bostadsbolaget inspiration från Gårdstensmodellen för att få bukt med problemen.

– Sedan kommer det ta minst 20 år innan stadsdelen är som vilken annan som helst, säger förvaltningschefen Jonas Ward.

I klippet – se hur stadsdelen ska utvecklas för att inte längre vara ett utsatt område

Borås stad har som mål att det inte ska finnas några områden som defineras som ”särskilt utsatta”. I dag finns det två sådana områden i staden, där polisen anser att läget är akut: Norrby och Hässleholmen/Hulta.

Valet 2022 Väst

Problemen på Norrby består bland annat av kriminella nätverk, en upplevd otrygghet, arbetslöshet och trångboddhet. Så sent som i förra året bröt ett storbråk ut på området, där uppemot 100 personer deltog.

Bråket urartade senare till ett våldsamt upplopp och polisen fick kalla in insatsstyrkan. Enligt polisen ska det ha handlat om två grupperingar, där både vuxna och barn ska ha varit inblandade.

Inspireras av Gårdstensmodellen

I arbetet med att öka tryggheten och förbättra miljön på området jobbar nu staden och det lokala bostadsbolaget, bland annat utifrån Gårdstensmodellen, som tagits fram av Gårdstens bostäder i Göteborg.

Modellen har hyllats både lokalt och nationellt för att den lyckats minska kriminalitet och otrygghet i utsatta områden. Samtidigt har den fått kritik, bland annat för att bostadsbolaget haft tuffa åtgärder och sållat bort hyresgäster som inte kan försörja sig genom arbete.

Men så kommer det inte att bli på Norrby uppger Bostäder i Borås. 

1500 enkätintervjuer med boende

Jonas Ward, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Borås, har tidigare erfarenheter av Gårdstensmodellen från sin tid i Göteborg.

– Även här har vi Bostäder i Borås som också pratar om sig själva som samhällsbyggare. Vi har under våren givit ersättning till 24 norrbybor som genomfört 1500 enkätintervjuer med de boende om vad som funkar, vad som inte funkar och vad som kan bli bättre, säger Jonas Ward.

Hör honom berätta mer om arbetet på Norrby i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet