”Det är klart att inte det är bra”, säger kommunalrådet Malin Carlsson (S). Foto: SVT

Så vill de rödgröna hjälpa Borås utsatta områden

Publicerad

Slyröjning. Ombyggda torg. Och en insats för arbetslösa mammor. Så vill det rödgröna styret lyfta Borås särskilt utsatta områden.

– Vi ska se till att människorna som bor där har tro på framtiden, säger kommunalrådet Malin Carlsson (S).

I somras pekades två områden ut i Borås som särskilt utsatta av polisen. Det handlar om Hässleholmen/Hulta och Norrby.

– Det är klart att inte det är bra och att vi ska göra allt vad vi kan för att vända det, säger kommunalrådet Malin Carlsson (S).

LÄS MER: Borås får två ”särskilt utsatta” områden i ny rapport

Enligt polisen så kännetecknas ett särskilt område av ”en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut. ” Totalt finns det 23 sådana områden i Sverige.

LÄS MER: Sveriges utsatta områden

Nu kommer förslag på åtgärder från det rödgröna styret i Borås för att få bort områdena i staden från polisens lista. Totalt rör det sig om ett tiotal förslag för att vända trenden. En satsning på totalt 10 miljoner kronor nästa år.

– Nu samlar vi ordentligt och ser till att vi vill åt samma håll, säger kommunalrådet Malin Carlsson (S).

Men om de är utsatta områden. Har ni gjort allting rätt?

– Nä. Det har vi inte gjort, för då hade vi inte haft utsatta områden.

Så vad borde ni gjort annorlunda?

– Vi kanske borde det vi gör nu tidigare.

Bland annat föreslås att torg byggs om för att öka trivseln, trygghetsskapande slyröjning, att fler stadsdelsvärdar anställs, samt en speciell insats för utrikesfödda kvinnor utan jobb kallad ”Mammor i arbete”.

Målsättningen för de utsatta områdena är, i alla fall i vissa avseenden, klar. De rödgröna politikerna vill få bort Hässleholmen/Hulta och Norrby från polisens lista över särskilt utsatta områden. Men någon tidsplan då den ambitionen ska vara uppfylld är inte spikad.

– Det har vi inte sagt ännu. Men så snart som möjligt, säger kommunalrådet Malin Carlsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.