”Utredningen får avgöra om det blir fler gripanden”, säger Säpos presschef Karl Melin. Foto: TT

Säkerhetspolisen: Vi kan inte utesluta fler gripanden

Publicerad

En person har anhållits misstänkt för att förbereda terrorbrott alternativt grovt vapenbrott. I övrigt är Säkerhetspolisen mycket förtegen kring nattens insats på flera platser i Västsverige.

Enligt SVT Nyheter har minst ett tillslag gjorts i Lilla Edet, vilket även bekräftas på Lilla Edet kommuns hemsida. Tillslag ska även skett i Ale skriver kommunen på sin sida. Men Säpos presschef Karl Melin vill inte bekräfta uppgifterna:

– Vi har valt att inte gå in på vilka platser det handlar om. Insatserna är genomförda, men utredningsarbetet pågår fortfarande och personalen måste kunna arbeta ostört.

Hämtats till förhör

Han bekräftar bara brottsmisstankarna förberedelse eller stämpling till terroristbrott alternativt grovt vapenbrott samt att en person har anhållits och att ytterligare ett flertal hämtats till förhör.

Säpo vill inte berätta vilken nationalitet den gripne mannen har, men bekräftar att man i underrättelsearbetet samverkat med säkerhetstjänster i andra länder, utan att vilja gå in på vilka.

– Vi arbetar brett, och de som har information delar den. Det behövs internationell samverkan för att komma till rätta med den här allvarliga brottsligheten, säger Karl Melin.

”Behövde göra en insats”

Ni går ofta in för att förhindra att något allvarligt inträffar, hur planerat var det här ingripandet?

– Vi arbetar ständigt med attentatshot som vi antingen avfärdar eller arbetar vidare med. Nu behövde vi göra en insats.

Hur ska allmänheten tänka?

– Allmänheten ska tänka att det här är en del av vårt arbete. Vi jobbar hela tiden med att hålla Sverige säkert och det jag kan säga är att den terrorhotnivån vi ligger på i Sverige är oförändrad. Vi ligger på en trea av en femgradig skala, säger Karl Melin.

Nivå 3 av 5 betyder förhöjd risk för terrorbrott.

Ögonvittnet: ”Det haglade in poliser med k-pistar och hjälmar”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrortillslag i Västsverige

Mer i ämnet