Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när sjuksköterskan Linnea Alm testar AI-tekniken på SVT:s reporter Elin Schwartz. Foto: SVT

Vårdens nya AI-teknik ska stoppa fallolyckor – se hur verktygen funkar

Publicerad

AI-teknik kan minska fallolyckorna inom sjukvården. En pilotstudie på sjukhusen i Borås och Göteborg visar hur 7 av 10 fallolyckor kunde undvikas.

– Det känns väldigt bra, tryggheten har ökat för patienterna, säger sjuksköterskan Linnea Alm, på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

AI-tekniken testades under åtta veckor – och under testet minskade andelen patienter som ramlade med nära 70 procent, jämfört med samma period åren innan.

– Vi får en mycket tidigare varning och kan hjälpa patienten i ett tidigare skede, säger Linnea Alm,

Två avdelningar har testat tekniken – en på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och en på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Totalt ramlade tio patienter på avdelningarna medan testet pågick 2023, jämfört med 36 patienter under perioden 2022.

Tio tusentals vårdskador varje år

Varje år skadar sig runt 81 000 patienter i samband med vårdbesök. Ungefär åtta procent av skadorna handlar om fallolyckor, enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner.

Några av de nackdelar som personalen upplevde med AI-tekniken var bland annat tekniska problem och en hög ljudvolym som kunde vara stressande. Fördelarna var bland annat förkortad larmtid och att tekniken gav personalen kontroll över patienterna nattetid.

Nu utreder Västra Götalandsregionen om AI-tekniken ska köpas in för att användas i ordinarie verksamhet.

ai-testet på sjukhusen

  • En strokeavdelning på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och en medicin- och lungavdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg deltog i pilotstudien.
  • Under åtta veckor testades AI-tekniken.
  • Resultatet blev en minskning av fallolyckor med 67 procent på avdelningen i Borås och en minskning med 66,5 procent på avdelningen i Göteborg, jämfört med antalet vårdtillfällen. I Borås gjordes jämförelsen med samma period åren 2019-2022 och i Göteborg med samma period åren 2021-2022.
  • Under testperioden skedde totalt tio fall på avdelningarna, varav fyra ledde till skador, jämfört med 36 fall samma period 2022, varav 14 ledde till skador.

Källa: Västra Götalandsregionen

halv miljon extra vårddygn

Vårdskadorna innebär både lidande för patienter – och kostnader för vården eftersom patienterna ofta behöver ännu mer vård. Totalt handlar det om runt en halv miljon extra vårddygn för patienter som drabbats av vårdskador under 2022, enligt SKR:s uppskattning. Runt åtta procent av skadorna beräknas handla om fallolyckor.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.