– Han fick avsluta som en brottsling trots att han är ödmjuk person, säger Erika Johannesson om Sharmaki Abubacar. Foto: SVT

Migrationsverket anser att han är vuxen – nu utvisas Sharmaki

Uppdaterad
Publicerad

Tre läkar- och psykologintyg visar att Sharmaki är i 15-årsåldern. Migrationsverket anser däremot att han är vuxen och beslutade om utvisning. Men när detta skulle verkställas blev Sharmaki akut dålig och fick föras till sjukhus.

– Det känns bedrövligt, säger Erika Johannesson, Sharmakis före detta gode man.

Historien om Sharmaki har berört många. Han var en del av en 8:e klass på Rådaskolan i Mellerud och trivdes med livet.

– Det går jättebra, har han tidigare sagt till SVT.

Fallet Sharmaki

– Det bästa är att jag får prata mycket svenska och så är rasterna kul, då kan jag spela pingis och vara med kompisarna.

Men plötsligt kom Migrationsverket kom med sitt besked: Sharmaki är över 20 och därmed vuxen och bör utvisas.

– Sharmaki är en väldigt omogen 15-åring som har svårt att klara sig själv. Risken är att han råkar illa ut om han avvisas till Italien där han inte känner någon. Han klarar sig inte utan vuxna omkring sig, sa Erika Johannesson, god man, när SVT Nyheter Väst pratade med henne i april.

”Fick avsluta som en brottsling”

När Migrationsverket skulle verkställa beslutet kom ännu en vändning i historien.

Enligt Erika Johannesson bröt Sharmaki ihop precis innan utvisningen skulle verkställas. Han befinner sig enligt henne nu på sjukhus.

– Jag tänker att det är en sorglig historia och med tanke på att han är minderårig så känns det bedrövligt. Det har varit en långvarig process och han har under den här perioden blivit behandlad som en vuxen person. Han fick avsluta som en brottsling trots att han är ödmjuk person, säger Erika Johannesson.

Har du pratat med honom?

– Jag fick åka ner till förvaret igår kväll där han var. Jag växlade hans pengar till euro och försökte peppa honom. Men jag vet inte så mycket mer egentligen.

Uppehållstillstånd i Italien

Migrationsverket har tidigare förklarat att det inte finns skäl till att pröva Sharmakis asylärende i Sverige.

– Mot bakgrund av att Sharmaki redan beviljats ett uppehållstillstånd finns det inga skäl till att utreda hans ålder i Sverige. Det kommer inte ändra det faktum att han har beviljats skydd i Italien, sa Guna Graufelds på Migrationsverkets presstjänst.

Rättelse:

I en tidigare version stod det att Sharmaki redan utvisats. Det stämmer inte på grund av att han blev sjuk precis innan så kunde ske. Nu befiiner han sig åter på Migrationsverkets förvar. Det är i nuläget oklart när utvisningen skall ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sharmaki

Mer i ämnet