Marcus Lindberg, institutionschef på Sis ungdomshem, berättar om utvecklingen. Foto: SVT

Institutionschef: Fler gängkriminella på statliga ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt tre veckor sedan en 18-årig morddömd man fritogs under en bevakad permission i Kungsbacka. Mannen var placerad på ett Sis-boende och på samma boende ser chefen en ökad trend av att fler unga ingår i kriminella nätverk.

– Det är en svårighet för oss, säger Marcus Lindberg, institutionschef på Sis ungdomshem.

På ett av Sis (Statens institutionsstyrelse) ungdomsboende i Västsverige, vårdas och rehabiliteras ett 50-tal ungdomar som omhändertagits enligt LVU eller dömts till sluten ungdomsvård. Nu ser chefen på boendet en oroväckande utveckling.

– Vi ser en trend av att det ökat med antal gängkriminella både på min institution och även på andra institutioner. Det utmanar oss i att kunna hantera den företeelsen, säger Marcus Lindberg.

Förutom trenden vittnar även personalen på boendet om att det förekommer påtryckningar mellan grupperingarna.

– Det är olyckligt att man har den ökningen av gängkriminalitet och det klart att man ändå måste ha hoppet och tron att man kan förändra till något bättre, säger han.

Oklar orsak

Vad som är orsaken till utvecklingen har Marcus Lindberg ingen given förklaring på. Men han anser att samhällsutvecklingen med fler vapen är olycklig. På boendet arbetar personalen med de personer som har en kriminell livsstil och försöker bryta deras mönster.

– Det gör vi genom olika programverksamheter som vi bedriver med ungdomarna. Vi har bland annat en gymnasieskola där ungdomarna kan läsa upp sina betyg, de kan få truckutbildning och svetslicens, tillägger Marcus Lindberg.

Många återfaller i brott

Hur ser du på att trots allt det här, fortsätter många ungdomar att begå brott efter sin tid på ungdomshem?

– Tyvärr talar statistiken emot oss, det är ungefär sju av tio som återfaller i brott och det är självfallet inte bra. Men jag tänker att av de tre fall som vi hjälper så är det tacksamt att man ändå hjälper någon och det är svårt att bryta deras mönster, säger han.

Men är det inte ert ansvar att hjälpa de här personerna genom att bryta den här kriminella livsstilen?

– Absolut, det gör vi genom våra programverksamheter, där vi ser till att de bland annat får yrkesutbildningar. Och på så sätt får de chansen till ett normalt liv.

Hör chefen Marcus Lindberg om berätta om utvecklingen i klippet ovan.

Statens institutionsstyrelse, SiS

  • Statens institutionsstyrelse, SiS är en statlig myndighet som bedriver tvångsvård, utredning och behandling.
  • Varje år tar SiS emot cirka 1 000 ungdomar mellan 12 och 21 år med beteendestörningar och allvarliga sociala problem och 1 000 personer över 18 år med livshotande missbruk.
  • Vården bedrivs vid 24 särskilda ungdomshem och 11 LVM-hem över hela landet. SiS ansvarar också för ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.