Foto: SVT

Många brott begås i skolmiljö – här är skolan som anmäler allt

Uppdaterad
Publicerad

Brott mot unga sker ofta i skolmiljö och bara en del av dem anmäls. När Erikslundsskolan i Borås tog ett aktivt beslut om att polisanmäla allt gav det effekt.  

– Vi har inte alls samma brottslighet och problem längre, säger rektorn Ann-Kristin Björkqvist.

Drygt hälften av alla skolever i årskurs nio uppger att de har utsatts för brott som misshandel, hot, stöld, rån eller sexualbrott under det föregående året, enligt Brottsförebyggande rådets skolundersökning från 2017. Uppskattningsvis anmäls 10-20 procent av alla brott som unga utsätts för.

–Jag får fler och fler historier skickade till mig: ”Jag blev utsatt för det här, men min skola ville inte anmäla eftersom det blir dålig PR.” Sådant får mig att koka, säger Nadim Ghazale, polis.

Boråsskolan som anmäler allt

På Erikslundsskolan i Borås fattade man för två år sedan ett beslut om att polisanmäla alla brott som begås av elever. Innan dess gjordes i princip inga polisanmälningar när situationen var som värst med bråk, skadegörelse och stölder. Sedan de fattade beslut om att anmäla allt har de fått en lugnare skolmiljö med färre brott, enligt rektorn. Även om det på pappret ser ut att vara en stökig skola.

– Tittar man på statistiken ser det ju ut som att vi har jättemycket problem på den här skolan, men så är det inte. Vi har bara en låg tolerans för brott, säger Ann-Kristin Björkqvist, rektor för årskurs 7-9.

Skolan – en plats för brott mot unga 

Brott mot unga sker ofta i skolmiljö. Enligt Brå:s undersökning sker närmare 60 procent av alla lindriga misshandelsfall inom skolans område och runt 40 procent när det gäller grövre misshandel. Polisen Nadim Ghazale i Borås lyfter fram Erikslundskolans arbete som ett gott exempel.

– De har gott samarbete med polisen och agerar och vågar anmäla. De tänker i första hand inte på skolans rykte, som jag kan uppleva att andra skolor gör.

I ett beslut från justitieombudsmannen 2018 uppmanas dock skolor att vara återhållsamma med att polisanmäla barn under tolv år. Däremot har skolan alltid anmälningsplikt till socialtjänsten om de misstänker att barn far illa.

Vill du veta mer om hur brott mot unga hanteras av skolor? Se Veckans brott i SVT1 tisdagen den 13 oktober klockan 21:30 eller på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.