Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör. Foto: TT

Skolpersonal rasar mot Skolverkets coronaråd: ”Hur naiv får man vara?”

Uppdaterad
Publicerad

Möblera luftigt, minska trängseln i korridorer och öppna fönster för att vädra mellan lektionerna. Det är några av råden från Skolverket för att minska smittspridningen i skolan. Råden kritiseras nu hårt av skolpersonal på sociala medier.

– Jag tycker det är positivt att Skolverket har en sådan ambition, men vi kan inte uppnå de målen, säger Monika Blom, rektor på Bjurslättsskolan i Göteborg.

I klippet ovan berättar Bjurslättsskolans rektor varför hon menar att råden inte går att följa. Där ser du också några av reaktionerna som kommit i sociala medier.

På nätet rasar skolpersonal mot råden från Skolverket och kallar dem bland annat naiva och verklighetsfrämmande. Att möblera luftigt, minska trängseln i korridorer och öppna fönster är några av de uppmaningar man reagerar på. I en uppmärksammad debattartikel som läraren Maria Wiman skrivit i GP frågar hon sig när Skolverkets generaldirektör och hans kollegor senast var i en svensk skola.

Coronaviruset i Västsverige

Det var en pressträff den 7:e januari med utbildningsminister Anna Ekström och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson som fick Maria Wiman att skriva debattartikeln.

– När de gick ut på pressträffen och nämnde de här råden nästan nonchalant, då kände jag – hur naiv får man vara? Vi fattar att vi ska hålla avstånd, säger hon till SVT Nyheter Väst.

– Jag hade hellre sett att de sa: ”Vi förstår att det är oroligt för er och vi kan inte garantera er säkerhet. Ni utsätts. Vi förstår att ni drar ett tungt lass”, säger Maria Wiman.

Flera åtgärder på skolor

På Bjurslättsskolan i Göteborg, som har elever från förskoleklass till sexan, har man vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridningen. Bland annat genom att samla elever utomhus på olika platser på skolgården, se till att eleverna är noga med handhygienen och försöka få dem hålla avstånd från varandra. Monika Blom säger att hon inte blir provocerad av råden, men att de inte är möjliga att uppnå.

– Jag kan förstå att det blir reaktioner, säger Monika Blom.

Facket: ”Råden är inte tillräckliga”

Från fackligt håll har man också fått reaktioner på råden från Skolverket.

– Råden är inte tillräckliga och känns lite naiva. Det är som att de inte förstår i verkligheten hur skolan ser ut och vad som kan hända under en skoldag. Det är problematiskt naturligtvis, säger Andrea Meiling, ordförande lärarförbundet i Göteborg.

Är det inte bättre än att inte ge några råd alls?

– Det är bra att skolan kommer på kartan. Innan har det varit ”nej, nej, sköt er som vanligt”. Det är bra att det syns men det behövs mycket mer. Lärare är ju oroliga för smittan, säger Andrea Meiling.

Skolverket vill inte kommentera

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Skolverket som har avböjt att kommentera kritiken. På Skolverkets hemsida hänvisar man till att råden kommer från Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket. Skolverket började att publicera råden i juni 2020 och har sedan forstatt att uppdatera dem löpande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet