Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofiia Belichs familj sökte sig till Sverige för att hon pratade svenska. Hör hennes förklaring till varför det berodde på Måns Zelmerlöw. Foto: Lisa Johansson/SVT

Sofiia flydde kriget: ”Vågar inte tänka på framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste halvåret har tio tusentals ukrainska flyktingar kommit till Sverige. En av dem är Sofiia Belich som sökte sig hit för att hon kunde språket – på grund av Måns Zelmerlöw.

Sofiia Belich bor med sina föräldrar i ett rött trätorp med vita knutar omgiven av lummig trädgård i Resteröd utanför Ljungskile. Därifrån kan hon genomföra sina distansstudier, hennes mamma söker jobb och hennes pappa har precis fått anställning med att köra lastbil. 

De har varit på flykt från hemlandet sedan fem månader. Hemorten Chernihiv ligger nära gränsen till Ryssland och Vitryssland och utsattes tidigt för ryska attacker. 

I klippet hör du Sofiia Belich berätta varför Måns Zelmerlöw gjorde att familjen sökte sig till Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet