Här fångas spottloskan av övervakningskameran.

Här spottas flicka i ansiktet – nu åtalas anställd på ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

I november förra året spottade en av de anställda på det statliga ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg en flicka i ansiktet. Händelsen fångades på en övervakningskamera.

Nu åtalas mannen för ofredande.

– Det här är ett hänsynslöst beteende, säger kammaråklagare Ann-Sofie Prahl.

Det var den 26 november 2020 som en av de anställda spottade två gånger i ansiktet på en flicka som tvångsvårdades på boendet. Detta efter att flickan först spottat mannen i ansiktet och kallat honom för ”horunge”. Allt fångades av en övervakningskamera.

Är det en förmildrande omständighet att hon spottat först?

– Nej, det saknar betydelse här. Hon har varit i en beroendeställning och i en väldigt utsatt situation när hon vårdats på ungdomshemmet, säger Ann-Sofie Prahl.

Riskerar dagsböter

En kort tid efter händelsen stängdes Björkbacken temporärt efter år av anmälningar om missförhållanden.

I februari avslöjades bilderna i samband med SVT Nyheter Västs granskning av Björkbacken. Mannen stängdes först av men personalansvarsnämnden beslöt senare att avskeda honom. Han har nu erkänt brott och riskerar dagsböter.

Återkommande övergrepp

På det statliga Sis-boendet Björkbacken tvångsvårdas flickor mellan 12 och 16 år. I SVT:s granskning vittnade både flickor och tidigare anställda om personalens övergrepp och kränkningar mot intagna flickor, som ska ha ägt rum under flera år på ungdomshemet.

Övergreppen kunde fortsätta, trots att ledningen återkommande larmats om situationen under flera år.

Läs mer om SVT:s granskning här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.