Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utmaning – framförallt att öka med så många poliser på så kort tid” – starta klippet för att se polisområdeschefen i Fyrbodal, Lars Eckerdal, berätta om svårigheterna med rekrytering i hans område. Foto: SVT/Arkiv/Marco Blomberg

Svårt för polisen att rekrytera i mindre kommuner – tvingas placera poliser på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Över 4 000 poliser saknas om man ska nå målen inför 2025, visar siffror som SVT tagit fram. Men redan nu är det svårt att rekrytera till mindre orter, där poliser inte vill vara och därför ofta byts ut. Enligt Lars Eckerdal, chef för polisområde Fyrbodal kan det ge konsekvenser på lång sikt.

– Man lär inte känna de lokala näringsidkarna – eller de lokala kriminella, säger han.

Fram till år 2025 ska antalet poliser ha ökat från drygt 22 000 till drygt 26 000, enligt polismyndighetens mål. Det innebär ökningar med hundratals poliser i samtliga polisregioner.

Från båda politiska blocken finns också en ambition att öka antalet poliser. Men verkligheten kan vara en helt annan. Det märker Lars Eckerdal när det ska rekryteras till norra delarna av Fyrbodal där Bohuslän och Dalsland ingår. 

– Det är en utmaning naturligtvis och framförallt när man vill öka med så många på så kort tid, säger Lars Eckerdal.

Hundratals poliser behöver anställas i samtliga polisregioner för att nå målen för antal poliser 2025. Foto: Sara Sundstedt

Konsekvenser på sikt

För att lösa bemanningen placeras nya poliser ut på orter, det handlar då om poliser som inte har valt att vara där och som regelbundet byts ut.

– Vi brukar ha en rotation på mellan 1 och 1, 5 år att man får vara där och sen kan erbjudas någon annan plats då, säger Lars Eckerdal. Det där är ju ingenting som vi tycker är bra, vi vill ju väldigt gärna att de som söker till våra polisutbildningar och sedan får placering också vill verka i Strömstad eller Åmål till exempel. 

Det kan ge konsekvenser på lång sikt, menar Lars Eckerdal..

– Man lär inte känna de lokala näringsidkarna – eller de lokala kriminella. Att vara polis är ett stort kontaktskapande och för att få lokalförankringen behöver man vara på en ort länge.

”Allmän polisbrist”

Från polisförbundets sida ser man att högre löner skulle kunna vara en lösning, men också att satsa mer på distansutbildningar för att fler ska kunna studera till polis utan att flytta från mindre orter.

– I grund och botten så handlar det om en allmän polisbrist, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet.

Så lät politikernas polislöften under valdebatten – starta klippet för att höra vilka konsekvenserna blir när det är svårt att rekrytera poliser till flera mindre orter.

Här har polisen svårt att rekrytera

Exempel på ställen där polisen har svårt att rekrytera:

  • Norra delarna av Fyrbodal, som Strömstad och Åmål
  • Östra Norrbotten
  • Norra Lappland
  • Jämtland och Härjedalen, förutom Östersund och Åre
  • Delar av södra Ångermanland
  • Norra Värmland
  • Mora
  • Sälen/Malung
  • Avesta

Källa: Polisregion Väst, polisområde Fyrbodal, polisregion Nord, polisregion Bergslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.