Gunnar Persson, tidigare kameratekniker på Hasselblad, har eget måndamm från 1971. Foto: SVT / Privat

Sveriges enda privatperson som har damm från månen

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Persson, tidigare kameratekniker på Hasselblad, skulle rengöra en Hasselbladskamera som gått sönder efter att ha varit på månen 1971.
– Jag penslade av dammet när jag skulle rengöra kameran, säger Gunnar Persson, sedan blev det bara så att jag behöll det.

1971 landade Apollo 14 på månen. Det blev det den tredje expeditionen som lyckades landa, detta efter den dramatiska Apollo 13-resan som så nära hade misslyckats med sitt uppdrag, efter att en syretank exploderat i servicemodulen.

Alan Shepard, befälhavare och Edgar D. Mitchell, månlandarpilot på Apollo 14 blev nummer fem och sex av de tolv människor som varit på månen. Expeditionen blev lyckad, men man fick problem med en Hasselbladskamera, samma typ som användes för Apollo 11.

Kameran fick åka med tillbaka till jorden

Kameran av HEDC-typ fungerade inte efter att ha tagit 70 procent av filmrullen, så ett beslut fattades att kameran skulle återvända till jorden för att man skulle ta reda på orsaken till problemet. Normalt sett lämnades så mycket utrustning som möjligt på månen, för att minska på vikten och därmed spara på bränslet.

– Det blev jag som fick kolla vad felet var och laga den, säger Gunnar Persson.

– Jag penslade av måndammet när jag öppnade kameran för att rengöra den. Dammet la jag in en servett. Det var inte mycket, men det blev en brun rand.

NASA ville ha sin kamera i retur

Det visade sig att ett kugghjul hade gått sönder och efter att Gunnar lagat det, skickades den tillbaka till USA då kameran tillhörde NASA. Senare gick kameran på auktion för 5,8 miljoner. Men dammet behöll Gunnar.

Du har inte funderat på att sälja dammet? Det finns säkert många köpare?

– Nej, skrattar Gunnar, det kommer jag nog att behålla.

– Det är verkligen inte mycket, kanske något gram, och om man tittar på det i mikroskop ser det ut som fjäll. Och det luktar inget eller så, det är nog helt enkelt för lite.

Vad gör du i dag när det är 50 år sedan människan landade på månen?

– Jag kommer att försöka följa vad som sänds på SVT, säger Gunnar Persson, det är klart att jag känner mig personligt engagerade i händelsen nu när det faktiskt var kameror av märket Hasselblad som användes för att dokumentera de unika månresorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer