Timmy var nära att dö av spice

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Mellerud har lyckats beslagta åtskilliga paket med drogen spice genom ett samarbete med den lokala mataffären. Det var ett samarbete som började när Timmy Skoglund var nära på att dö av drogen. I kvällens avsnitt av Veckans brott berättar han om hur det var.

Timmy Skoglund från Mellerud beställde spice via nätet och rökte dagligen. Paketen levererades till postutlämningen på Ica där man hade börjat ana oråd.

– De som hade beställt var dels kända missbrukare som postanställda kände igen. Sedan var det ungdomar. Då kände de att det inte kan stå rätt till när så unga människor beställer i princip likadana paket som de kända missbrukarna gör. Det var väl så det började med att de bestämde sig tillslut för att höra av sig till oss, säger Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud. 

Spicevåg i Sverige

Polisen hade också fått indikationer från skolan och även från den lokala Pressbyrån som hörde av sig och berättade att ungdomarna köpte slut på rullpapper för cigaretter. Men den slutgiltiga bekräftelsen skulle de få från Timmy Skoglunds fostermamma Birgitta Svärd efter en kväll som slutade riktigt illa.

Nära att dö

Det var när Timmy rökte med en vän som något slog fel och kroppen fick en så pass kraftig reaktion att han var nära att dö. 

– Jag kunde inte gå och inte prata. Hjärtat kändes som att det stannade och det gjorde ont. Jag lade mig ner och slog och sparkade i backen för att få igång hjärtat igen trodde jag. Så svimmade jag flera gånger för jag trodde att jag inte behövde andas, för jag täntke att kroppen gjorde det åt mig. Då sa min vän det, att svimmar du en gång till nu då ringer jag ambulansen... och jag svimmade en gång till, säger Timmy Skoglund. 

Timmys fostermamma fick efter en stund beskedet att Timmy hade förts akut till sjukhus och åkte dit.

– Jag frågade vad han hade tagit och han sa att han hade rökt. Han var ju påverkad i ett par dygn av den här pyttelilla dosen som de mätt upp att han tagit så det måste varit jättefarligt, säger Birgitta Svärd. 

Startar samarbete med Ica

Efter händelsen startade Mellerudspolisen ett samarbete med Ica där de fick besked varje gång ett misstänkt paket kom in. Det beslagtogs då och skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för provtagning. 

– Varje gång vi tar ett brevpostförskott har vi kanske lyckats rädda ett liv och det är det viktigaste för oss, säger Monica Lindberg. 

Varnar för spice

Timmy Skoglund är i dag ren från droger sedan länge och vill varna för spice som han säger är oberäkneligt. 

– Man vet liksom aldrig hur starkt det är. Man behöver inte lika mycket av kanske en sort som av en annan sort för att bli helt väck, säger Timmy Skoglund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet