Arkivbild. Foto: TT

Tjur på rymmen har skjutits

Publicerad

Den 600-kilo tunga tjuren hade varit på rymmen i två veckor när en jägare fick syn på honom i tisdags kväll. Då tog flykten slut.

– Nu har han rymt färdigt, säger lantbrukaren Lars-Erik Sondell.

Lantbrukaren Lars-Erik Sondell utanför Hjo berättar att han sovit dåligt de senaste veckorna. Tanken på tjuren har inte lämnat honom i fred.

– Det har inte varit några roliga veckor. Man går och oroar sig för var han är och vad som händer hela tiden, säger han till SVT.

Det var för drygt två veckor sedan som Lars-Erik Sondell skulle frakta tre nyinköpta tjurar till ladugården i Stora Solberg i Korsberga. Men under den korta sträckan mellan djurtransporten och ladugården så smet tjuren iväg.

LÄS MER: Tjuren på 600 kilo fortfarande på rymmen – ska avlivas

Ett försök att fånga in tjuren gjordes när tjuren befann sig i en hage. Men misslyckades. Då hoppade tjuren upp mot grindarna och stack.

– Även om han är stor så är han väldigt smidig och lättrörlig. När det kommer 600 kilo springande så är det ingenting man ställer sig i vägen för, säger Lars-Erik Sondell.

Därefter togs beslut om att avliva tjuren. Detta med tanke på hur lättstressad tjuren var.

– När de blir det så finns risken att det händer en olycka. Det är det inte värt, säger Lars-Erik Sondell.

Såg något i vägkanten

Så i går kväll ringde en jägare från en grannfastighet upp Lars-Erik Sondell. Jägaren var på väg ut för att jaga räv. När jägaren skulle parkera bilen så såg han att det ligger något i kanten av en skogsväg.

– Då är det tjuren. Jag sa: ”Har du skottläge, så skjut”, säger lantbrukaren Lars-Erik Sondell.

Fälldes med skott

Enligt Lars-Erik Sondell så fälldes tjuren med ett välriktat skott. Det var Västgötabladet som var först att berätta om att tjuren skjutits. Nu när tjuren är avlivad känner Lars-Erik Sondell att han kan slappna av igen. Även om rymningen satt spår.

– Självklart kommer vi vara noggrannare att täta varje liten springa när vi ska flytta djur så att det inte finns några möjligheter för dem att komma loss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.