Förvaltningschefen Nisse Waldefeldt godkände reseansökningar som var ofullständiga. Foto: SVT

Tre Las Vegas-resor på tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Intraservices utlandsresor har kostat skattebetalarna omkring två miljoner kronor de senaste åren, visar SVT:s granskning. Vi kan nu avslöja flera tidigare okända brister i hanteringen av resorna.

Det populäraste resmålet för Intraservices chefer och anställda har varit Storbritannien och därefter USA. Sedan 2014 har Intraservice flugit över Atlanten 19 gånger. Bland annat har man varit på konferenser i Houston, San Francisco och Orlando. Och så Las Vegas, dit Intraservice åkte tre gånger förra sommaren. En gång i juni, en i juli, och en tredje gång i augusti.

– Varför jag godkände resorna? Ja, förmodligen därför att jag... Jag kommer inte ihåg dem exakt, jag vet inte exakt vilka resor vi talar om, säger Nisse Waldefeldt.

Kritik mot Intraservice

Det kostar ju ganska mycket pengar att åka så långt. Då måste du kanske ha satt dig in i vad resan skulle ge?

– Det här är ju en av våra utmaningar. Det kan se knepigt ut när man redovisar det på det här sättet. Men om vi tittar på de stora IT-konferenserna som finns så sker de i Las Vegas, eller Orlando, eller San Francisco. Vi väljer ju inte var de här resorna äger rum.

Tomma blanketter – oklart syfte med resorna

När Stadsrevisionen gjorde stickprov och granskade 20 resor uppdagades i flera fall brister i dokumentationen kring vilket syfte resorna hade. Dessutom var resorna ofta för långa i förhållande till konferensernas längd, ansåg Stadsrevisionen.

LÄS MER: Skarp kritik mot Intraservices utlandsresor

SVT:s granskning av 91 utlandsresor visar ett mönster: Mer än hälften utlandsresorna har bifallits trots att syftet med resan är otydligt eller helt oklart. I en del fall beskrivs syftet mycket sparsamt, i andra anges bara namnet på den konferens man tänker besöka. Men i 17 fall beskrivs inget syfte alls i de pärmar där alla utlandsresor ska finnas dokumenterade.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om hur förvaltningschefen Nisse Waldefeldt skrivit under i princip blanka ansökningsblanketter om utlandsresor, där varken syfte, resmål eller reseperiod framgår.

Lars Bergsten (M), ordförande för Stadsrevisionen häpnar över uppgifterna.

– Jag förstår över huvud taget inte hur man kan ha ett blankettsystem där de flesta av raderna som ska fyllas i är tomma. Här behöver jag ju inte vara yrkesrevisor för att kunna säga att det helt uppenbart inte över huvud taget finns något syfte med de här resorna, säger han.

”Inte alls så bra som jag borde skött det”

Förvaltningschef Nisse Waldefeldt är kritisk till hur han skött sitt uppdrag när det gäller utlandsresorna.

– Inte alls på ett professionellt sätt, kan vi ju konstatera. Inte alls så bra som jag borde ha skött det. Det visar revisionsrapporten med all önskvärd tydlighet.

LÄS MER: Tord Karlsson (S): ”Vi måste bli bättre”

LÄS MER: Ransgård (M) kräver Karlssons (S) avgång

Imorgon väntas nämnden för Intraservice ta upp den revisionsrapport som presenterades förra veckan. På bordet finns också förslag om skärpningar av reglerna kring utlandsresor. Nisse Waldefeldt väntas då bli av med uppdraget att ansvara för utlandsresorna.

Hur allvarligt ser du på dina egna fel i det här?

– Det är ju jätteallvarligt att vi har brustit på det här sättet. Och att jag har brustit i att säkerställa dokumentationen. Det här behöver vi ju åtgärda framåt.

LÄS MER: Institutet mot mutor: ”Varningsflagg för korruption”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet