Säpo utreder nu kopplingar mellan tre bomber i Göteborg. Foto: SVT

Tre män åtalas för bombdåd i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Två av männen ska ha fått militär utbildning i Ryssland och ville att Nordiska motståndsrörelsen skulle använda mer våld. Men bombdåden kan inte klassas som terrorbrott, enligt åklagaren. Nu åtalas tre män för att ligga bakom de tre bombdåden i Göteborg i vintras.

De tre åtalas för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord samt försök till allmänfarlig ödeläggelse.

 – Vi har arbetat brett och förutsättningslöst. Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet. Vi påstår att gärningarna är politiskt motiverade och att målen för attackerna ligger i linje sådana mål som den Svenska vit-maktmiljön har intresse av att angripa, säger förundersökningsledare Mats Ljungqvist, i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren har de tre männen kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen men de aktuella gärningarna uppger ha inte ha något direkt koppling till organisationen.

– Det tycks snarare vara så att det finns indikationer på att de varit missnöjda med ledningen inom Nordiska motståndsrörelsen för att de inte velat använda sig av våld i samma utsträckning som de själva.

LÄS MER: Ranstorp: Märkligt att det inte klassas som terror

Enligt åklagaren ska två av de misstänkta strax före attentaten fått militär utbildning i Ryssland.

– Vi har däremot inte bedömt att det är fråga om terroristbrott. Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Massiva explosioner

Det var i november som den första bomben briserade. Den var placerad på en cykel utanför vänsterorganisationen Syndikalisternas lokal i Linnéstan i Göteborg.

Bomben var kraftig och enligt åklagaren hade någon som råkat befinna sig på platsen kunnat avlida.

I början av januari exploderade en bomb vid en container utanför ett flyktingboende i Frölunda när en anställd slängde skräp.

Explosionen var så massiv att den anställde fick båda benen avbrutna. Dessutom fick mannen splitterskador på hela kroppen.

I slutet av januari hittades en tidsinställd bomb bakom en villavagn vid flyktingboendet på Lilleby camping i Torslanda.

Om den hade briserat hade även den orsakat stora skador, enligt åklagaren.

Säpo utreder

En tid senare greps tre män som alla anses ha kopplingar till samtliga tre bomber. Alla tre är enligt åklagaren medlemmar i nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen. Ytterligare ett par personer har misstänkts vara inblandade men de har avförts från utredningen.

LÄS MER: Forskaren: Naziströrelsen växer i landet

Säpo har varit inblandade under utredningens gång och brottsrubriceringarna har hittills varit allmänfarlig ödeläggelse och försök till allmänfarlig ödeläggelse, brott som kan ge stränga fängelsestraff.

Stor oro i Göteborg

Bomberna orsakade stor oro bland flyktingar i Göteborg. Inte minst vid Lilleby camping som SVT Nyheter Väst flera gånger besökt.

– Jag har inte kunnat sova i natt. Jag undrar vem som har gjort det här och vad de vill, sa 19-årige Waleed Al-Hassan, dagen efter att bomben hittades.

Rättegången är planerad att starta den 21 juni och pågå i tre dagar.

LÄS MER: Kritik mot att bombdåd i Göteborg inte kallas terrorbrott

11 nov 2016: En bomb detonerar sent på kvällen utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Materiell förstörelse, men ingen människa skadas.

5 jan 2017: En bomb detonerar vid ett flyktingboende i Västa Frölunda. En person skadades allvarligt i båda benen.

25 jan 2017: En bomb upptäcks på Lilleby Camping. Bomben detonerar aldrig men hade kunnat orsaka allvarliga skador

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet