Migrationsverkets lokaler på Sagåsen i Mölndals kommun. Foto: Sandy Hansson/SVT

Tre personer rymde från förvar – polisen saknar spår

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer rymde på torsdagsmorgonen från Migrationsverkets förvar i Kållered. Enligt polisen ska de ha fått hjälp från utsidan av någon som slog sönder ett fönster med en yxa.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som polisen larmades till Migrationsverkets förvar i Kållered. Tre personer hade då rymt genom ett fönster på förvaret.

Slog sönder fönster med yxa

Enligt polisen ska en av personerna ha fått hjälp av utomstående personer som slog sönder ett fönster med en yxa, och lyckades på så sätt ta sig ut från förvaret.

– Det var personalen på förvaret som satte igång överfallslarmet efter att fönstret slogs sönder. Därefter tog man ut alla andra som befann sig i förvaret på en innergård. Och då ska två andra personer ha passat på att rymma, säger polisens presstalesperson, Christer Fuxborg.

Polisen har inga spår

De två andra rymlingarna ska ha flytt genom att klättra över ett stängsel. Polisen hade flera enheter på plats och har även sökt personerna med hjälp av hund. Vid sjutiden på morgonen hade de flesta av polisstyrkorna lämnat platsen.

– Personerna som rymt verkar ha sprungit åt olika håll, och vi tror att de kanske kan ha fått hjälp av någon med bil. Så just nu har vi inget spår, säger Christer Fuxborg.

Enligt polisen har ingen person skadats eller utsatts för hot i samband med rymningen. Polisen har upprättat en anmälan gällande skadegörelse, och kommer under dagen att förhöra personal och boende på förvaret. Själva rymningen betecknas inte som ett brott.

Flera tidigare rymningar

Se sent som i april i år rymde 14 personer från Migrationsverkets förvar i Kållered, genom att ta sig ut genom ett fönster. I januari i år rymde också två män, varav den ene var efterlyst och misstänkt för mord i sitt hemland. På förvaret i Kållered finns personer som väntar på utvisning från Sverige.

Fakta: Förvar

Personer som inte har tillstånd att vistas och ska avvisas eller utvisas kan i vissa fall tas i förvar. Förvar kan även användas om det är nödvändigt för att utreda någons rätt att vistas i landet eller om någons identitet är oklar.

Grunderna för förvar redogörs i Utlänningslagen (kap. 10).  Att vara förvarstagen innebär att man är frihetsberövad och rörelsefriheten är begränsad till en låst avdelning. Personen som tas i förvar behöver inte ha dömts för något brott.

Förvarstiden är högst två månader med möjlighet att förlängas. För en person som förvarstas inom ramen för asylprocessen är den maximala tid man får sitta i förvar 12 månader. När det gäller personer som utvisas på grund av brott finns ingen övre gräns i tid.

Migrationsverket, Polismyndigheten, Förvaltingsrätten (Migrationsdomstolen) och Kammarrätten (Migrationsöverdomstolen) kan fatta beslut om förvar.

Alla förvar drivs av Migrationsverket. Migrationsverket ansvarar för lokalerna, personalen och tillsyn av personerna på förvaret.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.