Inte bra att blanda analoga och digitala system Foto: svt

Larmen inte alltid trygga

Uppdaterad
Publicerad

De så kallade trygghetslarmen, som äldre bär på armen för att kunna larma när de behöver hjälp, är inte alltid trygga.

Det avslöjar TV-programmet Uppdrag Granskning på onsdagskvällen.  Övergången till ny digital teknik medför att de gamla analoga larmen fungerar sämre. Trots det har Göteborgs kommun nyligen upphandlat ännu fler larm av den gamla typen i stället för att , som Borås, satsa digitalt.

I och med att man blandar gamla analoga trygghetslarm med digital telefonteknik  över internet eller mobilnätet så fungerar de gamla larmen sämre eller inte alls.

UG – Det trygga larmet

Efter ett dödsfall i Luleå  2007 då en gammal man avled efter att ha larmat i nio timmar utan att larmet fungerade, gick Socialstyrelsen ut till alla kommuner och varnade för att blanda gamla analoga larm med bredband.

Borås går före

För tre år sedan utsågs Borås till pilotkommun för att ta fram modern larmteknik. Där har man bytt ut nästan alla analoga larm till digitala 

och säkerhetschefen Lennart Levinsson anser att  alla kommuner måste gå  över till de nya digitala larmen så fort som möjligt..

Göteborg behåller analog teknik

Göteborg är en av de kommuner som trots alla varningar fortsätter att satsa på den gamla tekniken. 

Av tiotusen trygghetslarm  är bara 500 digitala  och för bara några månader sen tecknade Göteborg tillsammans med några kranskommuner (Ale, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Partille, Öckerö) ett nytt avtal där fokus ligger på analoga trygghetslarm.  Upphandlingen sträcker sig till slutet av 2015 , året då alla kommuner ska ha gått över till digitala larmsystem.

– Vi sitter mittemellan ett teknikbyte och vi avvaktar marknaden lite grand. Vi kör med digitala GSM-larm där det inte går med andra typer av trygghetslarm, förklarar Maritha Myhrborg, enhetschef på Trygghetsjouren i Göteborg.

Lättare att kontrollera digitala alarm

En av fördelarna med den nya digitala tekniken är att den kan kontrolleras oftare och då ser man också om larmknappen har kontakt med systemet. I Göteborg, där man satsar på gammal teknik, automattestar man larmet en gång per dygn, men själva larmknappen kontrolleras bara en gång per månad.

Säkerhetschefen i Borås, Lennart Levinsson, är kritisk till att många kommuner bara provlarmar hela larmkedjan, inklusive larmknappen, bara en gång i månaden.

– I Borås tycker vi inte det är tillräckligt, det känns som oansvarigt. Väldigt mycket kan hända på en månad ,så det tycker jag inte är säkert, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det trygga larmet

Mer i ämnet