Ung man döms för grov mordbrand i Skövde

Publicerad

Värden för minst 45 miljoner kronor gick förlorade i den stora branden i Södra Ryd i Skövde. Nu har en 20-årig man dömts för grov mordbrand av Skaraborgs tingsrätt. Han döms till fängelse i sex år.

Det var sent på kvällen den 16 januari som en kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus i Skövde. Nära 100 personer fick evakueras.

Några dagar senare greps den man som nu dömts för att ha anlagt branden.

Av polisens utredning framgår att han åkt till Skövde för att hämta ett paket med narkotika som han beställt till en bekants adress. När han inte fick paketet blev han arg och återvände senare till kvinnans lägenhet – då med avsikt att anlägga en brand. Det anses bland annat bevisat av meddelanden som skickats till kvinnan där han hotar att bränna upp lägenheten.

Reducerat straff

Tingsrätten gör bedömningen att mordbranden bör bedömas som grov eftersom den anlades sent på kvällen i ett flerfamiljshus i ett tättbebyggt område, och innebar risk för många människors liv och hälsa. Dessutom ledde branden till att värden för minst 45 miljoner kronor gick upp i rök. 

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att straffvärdet bedöms ligga på åtta års fängelse, men att man enligt praxis reducerar straffet med tanke på mannens ålder. Man noterar också att trots att hela 43 hushåll drabbades av branden är det hittills bara en målsägande som begärt skadestånd av mannen.

Mannen har hela tiden förnekat brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer