Parkeringsbolaget gjorde fel – igen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala P-bolaget i Göteborg har återigen brutit mot reglerna vid en upphandling.

Efter Västnytts granskning av P-bolagets kundtjänstupphandling inledde Stadsledningens jurister en utredning som mynnade ut i hård kritik. Nu har juristerna hittat nya fel i en annan av P-bolagets affärer – fel som kan leda till att bolaget tvingas till domstol.

Det är andra gången på ett halvår som P-bolaget är i blåsväder efter att ha brutit mot de regler som styr en kommunal upphandling. Förra gången handlade det om en kundtjänstupphandling som i praktiken bara ett företag kunde vinna.

P-bolag Göteborg

Den här gången handlar det om att P-bolagets vd Maria Stenström kringgått kommunens ramavtal när hon anlitat ett konsultbolag för omstrukturering och ledarstöd. Bolaget som anlitades heter Indea AB och är ett företag som Maria Stenström samarbetat med på olika arbetsplatser i 17 års tid.

För att kunna anlita Indea, som fram till i höstas saknat ramavtal med Göteborgs Stad, slöt Maria Stenström ett avtal med advokatbyrån Gärde Wesslau där Indea uppgavs som underleverantör. Gärde Wesslau har sedan tidigare ramavtal med kommunen, men det gäller juridiska tjänster och inte organisationsutveckling. – Och det är alltså denna manöver som Stadsledningens förste stadsjurist Jan Persson kritiserar.

– Det handlar ytterst om förtroendet hos leverantörerna för våra ramavtal. Om vi ingår avtal med leverantörer så räknar ju de med att vi ska handla tjänster av dem. Och i det här fallet har man kringgått det här systemet, säger Jan Persson.

Göteborgs stadsledning riktar alltså stark kritik mot P-bolagets affärsmanöver, och även Konkurrensverket har inlett en granskning av uppgörelsen. Under tiden det arbetet pågår vill man inte kommentera saken från Konkurrensverkets sida. Men bara faktumet att händelsen utreds innebär att det finns en risk att P-bolaget inom kort kommer att dras inför förvaltningsrätten av Konkurrensverket.

Bolaget Indea har efter att den här händelsen inträffade nu tecknat ett ramavtal för organisationsfrågor med Göteborgs stad.

Maria Stenström har kommenterat saken så här på P-Bolagets hemsida: ”Det vi har lärt – och som vi skall fortsätta att ta till oss – är att säkerställa att vi är helt säkra på att vi gör rätt enligt regelverket när vi hanterar våra relationer till andra företag, myndigheter och organisationer. saken på P-bolagets hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

P-bolag Göteborg

Mer i ämnet