Skolungdomar drabbar samman med polisen i Göteborg Foto: Foto: Alexander EhnVisa alla (4)
Visa alla (4)

TV: Skolungdomarna drabbar samman med polisen

Uppdaterad
Publicerad

Växande ilska över kränkande bilder på nätet gick snabbt över styr. Rasande ungdomar drog fram i centrala Göteborg, vissa av dem i jakt på personerna bakom publiceringarna.

Ett upplopp startades vid Plusgymnasiet i Göteborg där hundratals ungdomar samlades för att få tag på den person som enligt rykten hängt ut tjejer på Instagram. Ungdomarna kastade sten mot skolan och uppretade ungdomar hoppade på biltak. Det kastades flaskor mot både polis och allmänheten. På sociala medier cirkulerar en film där en flicka jagas och blir påhoppad av flera personer.

– Vi har utredningspersonal som tittar på ett antal olika filmer som vi har fått kännedom om, säger polisens presstalesman Björ Blixer till SVT Nyheter.

27 omhändertagna

Polisen kallade snabbt både häst- och hundpatruller tillsammans med polishelikoptrar till platsen. 20-30 polisbilar spärrade av skolans huvudentré. Vid halv tre-tiden på eftermiddagen uppgavs läget vara lugnt vid skolan. Men det var fortfarande stökigt på flera håll i stan efter klockan tre, uppger polisen för SVT.

– Vi har omhändertagit 27 personer. Än så länge finns ingen misstanke om brott mot dem, men det kan uppstå en brottsrubricering och då kan det komma att ändras. Det är fortfarande stökigt bland olika grupperingar på stan som kan ta kontakt med varandra, säger Björ Blixer.

Kränker unga tjejer

Anledningen till den upprörda stämningen är ett Instagramkonto som skapades för några dagar sedan där besökare uppmanas att skicka in bilder på andra unga med anklagelser och sexuella kommentarer. Språket som används är mycket grovt och kränkande och på en del av bilderna är de uthängda väldigt lättklädda.

Bilderna är tagna från de uthängdas Facebook- och Instagramkonton, och de kallas bland annat för ”slynor” och ”slampor”. Polisen fick kännedom om problemen på Plusgymnasiet vid halv nio på morgonen.

När polisen började skingra ungdomarna tog sig en stor grupp ungdomar in i köpcentrumet Nordstan i Göteborg, som omringades av polisen. Några av affärerna tvingades tillfälligt att stänga. Vid halv två-tiden lugnade det ned sig i köpcentrumet efter att polisen blockerade huvudingången till Nordstan.

– Polisen har haft svårt att kontrollera situationen, säger Västnytts reporter på plats.

Vid strax efter klockan tre på eftermiddagen fanns inga uppgifter om skadade, enligt polisen.

Föräldrar uppmanas hämta barnen

Kontot fick på bara någon dag 6.000 följare men är nu nedstängt. Personen som ligger bakom kontot ska vara elev på Plusgymnasiet. En 17-årig tjej som går på skolan har hämtats in till förhör hos polisen.

Skolan har gått ut med en uppmaning till alla föräldrar på skolan, och andra skolor att komma och hämta sina barn.

-Vi har vädjat till andra skolor i Göteborg om att komma hit och hämta hem sina egna elever. Det har vi gjort på uppmaning från polisen som vill ha den hjälpen, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia, ägare till Plusgymnasiet, till TT.

Instagram är ett socialt medium som bygger på att användarna delar foton med varandra. Man tar bilder med sin mobiltelefon och publicerar dem sedan via en särskild app på sitt Instagramkonto eller andra sociala medier.

Användarna kan sedan titta på varandras bilder och kommunicera via Instagram-appen. Företaget Facebook, som ligger bakom och äger det sociala mediet med samma namn, köpte tidigare i år Instagram.

Källa: (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet