Foto: TT

USA:s svar på Sveriges hummerkrav

Uppdaterad
Publicerad

Kanada och USA kritiserar Sveriges krav på ett importstopp på levande amerikansk hummer. Enligt länderna finns inga bevis på att hummern är en invasiv art i svenska vatten.

Steven Wilson, biträdande chef vid amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA, talade för båda länderna när han vid en presskonferens sade att Sverige hittat ”en del bevis på att det förekommer amerikansk hummer i landets vatten”.

– Men de humrarna kan inte frodas och kan inte öka i antal till en population som skulle kunna sprida sjukdom eller slå ut den inhemska arten, sade han.

Amerikansk hummer

Som ett allvarligt hot

Sverige har bett EU att stoppa importen av levande amerikansk hummer, av rädsla för att den ska kunna spridas i svenska vatten och hybridisera eller slå ut den europeiska, samt sprida sjukdomar eller parasiter.

Den amerikanska hummern kan leva på flera hundra meters djup och därmed undgå att bli uppfiskad med tinor. Därför kan de växa ostört, varnar Havs- och vattenmyndigheten, som beskriver den som ”ett allvarligt hot” för den inhemska hummern. 2014 rapporterades 22 amerikanska humrar i svenska vatten.

Bara ”rymlingar”

Men enligt NOAA rör det sig om rymlingar, inte en ”fullskalig invasion”.

– Det finns inte tillräckligt med forskningsresultat som ger intrycket av att de skulle kunna få fäste, vilket är viktigt när det gäller internationella normer för invasiva arter, sade Wilson.

Exporten av levande hummer från USA och Kanada till EU omsatte 200 miljoner dollar förra året, motsvarande drygt 1,6 miljarder kronor.

FAKTA/SVÅR ATT SÄRSKILJA

Den amerikanska hummern kan gå betydligt djupare än europeiska.

Prickarna på huvudet är inte helt vita som på den europeiska och stjärtloben är inte lika svart som resten av stjärten. Men det förekommer färgvariationer hos både amerikansk och europeisk hummer, därför kan det ibland vara nödvändigt med genetisk analys för att säkert artidentifiera den.

Den första amerikanska hummern i svenska vatten upptäcktes 2008.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amerikansk hummer

Mer i ämnet