Den amerikanska hummern är en främmande art i svenska vatten och kan sprida sjukdomar och parasiter. Foto: TT

Amerikansk hummer hotar den svenska – forskare vill ha importstopp

Publicerad

Samtidigt som hummerfisket är i full gång på västkusten, vill nu forskare ha ett importstopp av amerikansk hummer. Orsaken är att denna hummer sprider sig längs västkusten och hotar den svenska hummerns överlevnad.

En ny hummer börjar ta plats på västkusten. Sedan amerikansk hummer upptäcktes för första gången 2008, är den en allt vanligare fångst vid hummerfisket.

–Vi har nu fått in en stor bjässe på två kilo, som kan ha levt här i uppemot tio år, säger Vidar Öresland, docent på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Parasiter och sjukdomar

Det verkar alltså som om den amerikanska hummern börjar etablera sig i Sverige på allvar. Något som oroar forskarna. För den amerikanska hummer som importeras levande i stora mängder från USA och Kanada och som ibland kommer ut i havsmiljön på grund av att den i vissa fall förvaras olagligt i burar i havet, innebär stora risker för den svenska hummern.

Vidar Öresland menar att dessa importerade humrar för med sig parasiter och sjukdomar som helt kan slå ut det svenska hummerbeståndet, eftersom de svenska humrarna aldrig exponerats för dessa sjukdomar tidigare.

 –Amerikansk hummer och det amerikanska hummerfisket har stora problem i USA och Kanada med olika sjukdomar – till exempel är uppemot 30 procent drabbade av den allvarliga skaldjurssjukan.

Problem med fertiliteten

På Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Fiskebäckskil ska marinbiolog Susanne Eriksson nu inleda studier kring om de amerikanska humrarna kan fortplanta sig i Sverige, och hon ser en stor risk i att svenska och amerikanska humrar kommer att para sig med varandra och få ungar.

 –Vi vet sedan tidigare att hanarna kan bli sterila, men honorna kan bli fertila och alltså själva få ungar. Risken är att man kan få en blandning av de båda arterna, som då kan bli känsligare, få tunnare skal och få problem med fertiliteten. Det kan då kraftigt försämra hummerns möjligheter till överlevnad.

Susanne Eriksson anser att import av levande amerikansk hummer är ett hot mot hela den svenska hummerstammen:

–Jag ser ingen anledning till att importera levande amerikansk hummer med alla de risker det innebär, så jag skulle vilja att det lagstiftades emot det, säger hon.

Ingen invasiv art enligt EU

I nuläget är det fritt fram för importen av levande amerikansk hummer, eftersom denna art inte klassats som en främmande invasiv art av EU. Därmed kan den oreglerat föras in i EU-länderna. EU håller nu på att se över vilka arter som finns med på den listan, och då kan den amerikanska hummern komma med, menar Gunvor Ericson, miljöpartistisk statssekreterare på miljö- och energidepartementet.

 –Sverige driver på nu så vi ska kunna få ett beslut om att amerikansk hummer ska sättas upp på den här listan. Vi menar att det här är en så invasiv art så den ska finnas med.

Mer om hotet mot den svenska hummer blir det i Vetenskapens värld nu på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Amerikansk hummer

Mer i ämnet