Utredningen om läkaren växer och flera nya misstankar om barnsexbrott har tillkommit. (Bilden på mottagningen är en arkivbild) Foto: TT

Utredningen kring skaraborgsläkaren drar ut på tiden

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen häktades läkaren från Skaraborg bland annat för flera nytillkomna fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn på flera platser i Sverige under flera år. Exakt hur många som mannen skall ha förgripit sig mot vill inte åklagaren gå in på.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och beslutade om att återigen omhäkta läkaren för de tidigare misstankar som riktats mot honom. Dessutom beslutade rätten häkta mannen på nytt för de nya brottsmisstankarna.

I nuläget finns det fler än 50 målsäganden i ärendet men antal brott som mannen är misstänkt för är betydligt fler än så, då flera brott kan ha riktats mot en och samma person.

Läkare dömd för övergrepp på barn

– Jag vill inte specificera några antal i absoluta termer. Men det är frågan om ganska många misstankar, säger kammaråklagare Ann Lidén till SVT.

– Nu är fokus att utreda misstankarna och ta beslut om åtal.

Många under 15 år

Mannen är sedan tidigare misstänkt bland annat för flera fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt barnpornografibrott och grovt sexuellt övergrepp. Brotten ska ha skett på flera platser i Sverige, bland annat Stockholm och Skövde. När åklagaren pratar om åldern på offren bekräftar hon att det är barn som det rör sig om, men i övrigt ger hon inga fler detaljer i ärendet.

– Skälet till att jag inte vill göra det är att risken att man kan dra slutsatser – som kan leda till missvisande slutsatser. Det är av omsorg för de målsägande som jag inte berättar men framförallt är uppgifterna kring läkaren hemliga för att utredningen inte skall påverkas i nuläget.

Under vilka förhållanden har de här misstänka brotten skett?

– Det är ett stycke information som också är hemligt, än så länge. Framförallt för att det föreligger förundersökningssekretess. Vi går inte ut med uppgifter som på något sätt kan påverka utredningen i någon riktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare dömd för övergrepp på barn

Mer i ämnet