”Jag tycker att det är fegt att tacka nej med det argumentet”, säger Marika Andersson. Foto: SVT

Utsatta skolor får pengar – Angered tackar nej

Uppdaterad
Publicerad
Skolor i utsatta områden får hundratusentals kronor, per rektor, från staten för att få rektorerna att stanna på sina tjänster. Men när Angered fick erbjudandet tackade cheferna nej.

Regeringen vill att skolor i utsatta områden ska få rektorer som stannar under en längre tid och delar därför ut ett statligt bidrag till yrkesskickliga rektorer på utsatta skolor. En av dem som blev utvald, tillsammans med ett par hundra andra rektorer i landet, till att få bidraget var Marika Andersson som arbetar som rektor på Lövgärdesskolan i Angered.

– Det är ju en uppskattning. Jag vet ju vilket jobb jag har gjort och då är det roligt när det är någon som ser en, säger Marika Andersson.

Inget lönelyft

Håkan Kronholm, områdeschef på sektor utbildning i Angered.

Men det blev inget lönelyft för Marika Andersson eller de andra sex utvalda rektorerna i Angered. Stadsdelen valde att tacka nej till bidraget som skulle ge de sju rektorerna runt 10.000 kronor mer i månaden. En höjning de bara får behålla om de arbetar kvar på skolan de är nu.

– Vi vill ge bidraget till alla våra rektorer då vi anser att alla våra rektorer gör ett fantastiskt arbete i Angered, säger områdeschef på sektor utbildning i Angered, Håkan Kronholm.

När stadsdelen inte fick igenom att få bidrag till alla rektorer ville de istället inte ge pengarna till någon.

”Fegt”

Men hur kan pengar till skolor i utsatta områden vara något negativt?

Det kan inte vara negativt men om vi delar ut pengar till några så får det effekter på andra ställen, säger Håkan Kronholm.

– Jag tycker att det är fegt att tacka nej med det argumentet, säger Marika Andersson.

Kan du förstå vad det sänder för signaler att de som blivit utvalda som yrkesskickliga och som jobbar i utsatta områden nu inte får någonting?

– Jag kan förstå att de blir besvikna och ledsna men jag har också förståelse för de som inte får, säger Håkan Kronholm.

LÄS MER: Lövgärdesskolan sönderslagen – undervisning inställd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rektorslöner i Angered

Mer i ämnet