• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Matz Nilsson, ordförande på Sveriges skolledarförbund. Foto: SVT

Fackförbund starkt kritisk till rättvisetänk

Publicerad

Att tänka på rättvisan, och därmed inte ge någon rektor ett statligt lönelyft, är inget som går hem hos skolledarförbundet.
– Vår inställning är glasklar, säger fackförbundets ordförande Matz Nilsson.

Stadsdelen Angered i Göteborg ville ha ett staligt lönelyft till alla sina rektorer och när bara sju rektorer blev utvalda av Skolverket tackade tjänstemännen nej till de nära 1,2 miljoner kronorna.

– Tänka på alla är väl bra, men vem som helst kan ju söka de här tjänsterna i de utsatta områdena när de kommer ut, säger Matz Nilsson, ordförande på Sveriges skolledarförbund.

10.000 kronor per månad

Ordförande Matz Nilsson har sett att många rektorer byter till skolor med bättre socioekonomiska förutsättningar eftersom arbetet på skolor i utsatta områden kräver för mycket. Han tror att bidraget på runt 10.000 kronor i månaden skulle kunna vara den morot som får skickliga rektorer att stanna och därmed får skolan en stabilitet.

LÄS MER: Utsatta skolor får pengar- Angered tackar nej

– Jag har lång erfarenhet, jag har dessutom suttit i regeringens skolkommission, och jag ser att det är oerhört viktigt att snabbt lyfta resultaten i de utsatta områdena. Då är en oerhört viktig faktor ett skickligt skolledarskap som stannar kvar, säger Matz Nilsson

– Det är upp till huvudmännen att se till att även de andra skolledarna också har en bra löneutveckling, säger Matz Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rektorslöner i Angered

Mer i ämnet