Det är en ren och skär populistisk efterkonstruktion de håller på med, säger rektorn Catharina Herou. Foto: SVT/Göteborgs stad

Rektor: ”Det har gått överstyr”

Uppdaterad
Publicerad

Catharina Herou är en av de rektorerna som blivit utan löneökning i Angered och som skriftligt nu kräver svar.

– Men skadan är redan skedd, säger hon.

Det fanns en stor glädje hos rektorerna i Angered när de läste från ett pressmeddelande att alla rektorer i Angered, i utsatta områden, skall få en löneökning på 10.000 kronor i månaden.

Tvivel och ilska

Det var en känsla av att bli uppskattad. Men för sex av de nitton rektorerna vände glädjen till både tvivel och ilska när ett mail kom på fredagen med vilka skolor det faktiskt gällde. Deras skolor var uteslutna.

Rektorslöner i Angered

– Rimligtvis skulle de väl samlat oss som var exkluderade innan man gick ut med det och förklarat för oss varför vi inte skulle få något, säger Catharina Herou.

LÄS MER: Utsatta skolor får pengar – Angered tackar nej

Skriftlig protest

Catharina Herou är på semester men har haft kontakt med de andra fem rektorerna och de kommer nu lämna in en skriftligt protest till stadsdelens utbildningssektor där de berättar om upplevelsen och kräver svar.

– Upplevelsen är att inte bli lika behandlad. Det här känns inte bra för de som har valts ut att få pengar heller, säger Catharina Herou.

Det var ett statligt bidrag till runt 200 rektorer i landet som startade det hela. Sju av dem arbetade nämligen i Angered. Bidraget var till särskilt skickliga rektorer i utsatta områden. Angered tackade dock nej till bidraget av rättviseskäl.

Många turer

Efter att SVT berättat om historien tog den en ny vändning där ett pressmeddelande gick ut om att alla rektorer i utsatta områden nu får löneökning. Men alla rektorer fick alltså inte bidraget, enbart de som jobbade på skolor i just de områden som de första sju arbetar i.

– Det är en ren och skär populistisk efterkonstruktion de håller på med. Det är trist, tråkigt och har gått helt överstyr, säger Catharina Herou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rektorslöner i Angered

Mer i ämnet