Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götaland. Foto: TT

Västra Götalandsregionen: Väl förberett för tredje dos vaccin mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbereder sig Västra Götalandsregionen för att kunna ge alla invånare över 18 år en tredje dos vaccin mot covid-19. Hittills är det bara personer som är 65 år och äldre samt vissa riskgrupper som fått den så kallade påfyllnadsdosen.

Omkring 130 000 personer i Västra Götaland har fått en tredje dos, en så kallad påfyllnadsdos, med vaccin mot covid-19. Regionen förbereder nu för att kunna utöka vaccineringen även till de yngre åldersgrupperna. Näst på tur är alla från 50 år och uppåt. I en enkät som SVT skickat ut till regionerna svarar Västra Götalandsregionen att den gruppen kommer att kunna få sin påfyllnadsdos först i januari.

– När vi har fått tillräckligt bra täckning i gruppen 65 år och äldre, då först kan vi gå vidare till nästa åldersgrupp, säger Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare säger Kristine Rygge.

Olika påfyllnadsdoser

Rekommendationen när det gäller påfyllnadsdos är att personer över 65 år ska få den fem månader efter dos två. För yngre gäller sex månader.

Och de som fortfarande är allra viktigast att nå är de som inte vaccinerat sig alls.

– Vi ser till att vi har kapacitet att ta hand om alla doser samtidigt. Invånarna ska inte behöva tänka på vilken dos det är man ska ta. Man letar upp en vaccinatör och tar den dosen man ska ta, säger Kristine Rygge.

Hushålla med resurser

I veckan kom regeringen och Folkhälsomyndigheten med beskedet att ytterligare 100 miljoner kronor kommer att gå ut till regionerna för att utöka vaccinationskapaciteten. Under de kommande månaderna ska Sveriges regioner ge ytterligare omkring 8 miljoner doser vaccin.

– Som det ser ut nu så har vi bra kapacitet och bra med vaccinatörer. Vi har mycket vaccin och vi har alla förutsättningar för att det ska gå så snabbt som möjligt. Men vi behöver hushålla med de resurser vi har och se till att använda dem på klokast möjligt sätt, säger Kristine Rygge.

Kan det fem månader eller ett halvår efter att man fått sin tredje dos sen bli aktuellt med en fjärde dos? 

– Det kan det kanske. Vi riggar för att vi ska kunna ha en långsiktig vaccinationsprocess, även om det skulle komma fler doser, säger Kristine Rygge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet