Hör Teodor Smedius: ”Svensk polis står inte för något av det som amerikansk polis anklagas för”. Foto: Privat/SVT

Polisen: ”Det är individer som är på plats för att ställa till kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Det som började som en fredlig manifestation urartade till vandalism och våldsamheter. Enligt polisen visste man att fler än de tillåtna 50 demonstranterna skulle dyka upp – men man beslutade att ändå ge demonstrationstillstånd.

Efter en timme upplöstes Black lives matter – demonstrationen i Göteborg, för att därefter övergå från en fredlig manifestation till våldsamma kravaller.

Polisbilar attackerades med både glåpord och stenar och våldsamma demonstranter gjorde rusningar mot kravallklädd polis. Köpcentret Nordstan fick stänga och ett flertal butiker i centrum fick sina rutor sönderslagna.

– Det är individer som är på plats för att ställa till kaos och använda våld, säger Teodor Smedius, kommenderingschef på polisregion Väst.

Fem personer anhållna

Hittills har polisen anhållit fem personer och upprättat 35 brottsanmälningar. Brottsrubriceringarna är bland annat våldsamt upplopp, blåljussabotage, våld mot tjänsteman och misshandel.

Demonstrationstillståndet som givits gällde endast för 50 personer, och endast på Heden, men enligt Teodor Smedius var polisen medveten om att fler skulle dyka upp.

Hör Teodor Smedius berätta om varför man trots allt gett demonstrationen tillstånd i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet