Foto: TT

AB Volvo presenterar storvinst

Publicerad

Fordonstillverkaren AB Volvos rapport för det första kvartalet i år överträffar förväntningarna. Vinst och omsättning ökade kraftigt. Samtidigt minskade orderingången.

AB Volvo redovisar ett resultat efter finansiella poster på 13 280 miljoner kronor för det första kvartalet i år. Det kan jämföras med resultatet på 7 727 miljoner kronor samma period året före.

– Vi har sett en god marknadssituation men vi ser också att de störningar vi haft i leveranskedjorna successivt har minskat. Vi är väldigt nöjda, det är ett starkt resultat, säger vd:n Martin Lundstedt till TT.

Orderingången minskade däremot till 45 884 lastbilar från 71 965 under samma period i fjol.

– Den ser mer dramatisk ut än den faktiskt är. Den huvudsakliga förklaringen är ett fortsatt lågt orderintag i Nordamerika då vi är utsålda 2019 och därför varit restriktiva att öppna orderböckerna. Det andra skälet är en viss nedgång i Europa på grund av höga jämförelsetal.

Även omsättningen ökar

Omsättningen steg med hela 20 procent till 107 208 miljoner där ökningen skedde främst i Nord- och Sydamerika. I Nordamerika ser bolaget en ökning med 48 procent, i Sydamerika 51 procent.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 11 228 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Beträffande konjunktursignaler och en vikande marknad, säger Martin Lundstedt:

– Sentimentet har förändrats från tydlig nedgång till korrigering och utplaning av konjunkturen. Vi ser till exempel en fortsatt god utveckling i Nordamerika. 2019 ser ut att bli ett bra och stabilt år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer