Foto: TT

Volvo gör rekordvinst

Uppdaterad
Publicerad

AB Volvos redovisar en historiskt hög försäljning för årets andra kvartal, på över 100 miljarder kronor för första gången under ett enskilt kvartal. Både vinst och orderingång pekar uppåt, inte minst i Nordamerika.

”Detta är första gången som Volvokoncernens försäljning har varit högre än 100 miljarder kronor i ett enskilt kvartal och det är också första gången som rörelsemarginalen är över 10 procent. Med ett operativt kassaflöde på 8,3 miljarder kronor i Industriverksamheten fortsätter vi att ha en stark finansiell ställning”, skriver vd Martin Lundstedt i en kommentar.

Ökad lönsamhet trots ansträngningar

”Vår lastbilsverksamhet hade en bra försäljningsutveckling och ökad lönsamhet trots en fortsatt ansträngd situation i delar av leverantörskedjan, huvudsakligen i Nordamerika”, tillägger han.

AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 11 685 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 7 885 miljoner kronor samma period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 10 404 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 103,6 miljarder kronor, jämfört med 87,8 miljarder kronor ett år tidigare.

Störst lyft i Nordamerika

Lastbilsleveranserna steg med 14 procent till 59 571 fordon under andra kvartalet, medan nettoorderingången ökade med 10 procent till 60 656 fordon.

Lyftet för orderingången syns främst i Nordamerika, där orderingången under andra kvartalet lyfte med 63 procent till 15 860 lastbilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volvo cars

Mer i ämnet