Ytterligare en man häktad. Foto: TT

Ytterligare en man häktad efter synagoga-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en ung man har häktats för medverkan i brandattentatet mot Göteborgs synagoga i december förra året enligt GP.
– Det är en man som rör sig i samma kretsar som de två andra som är häktade. Utredning har lett till att vi har häktat honom, säger åklagaren Stina Lundqvist.

Den 9 december slängde ett gäng av yngre män brinnande föremål mot judiska församlingens anläggning på Östra Larmgatan.

Tre ungdomar greps omgående men har skrivits av. Däremot har det tillkommit två andra.

Nu har ytterligare en man häktats, vilket GP var först med att uppmärksamma. Han begärdes häktad under torsdagen men häktades vid Göteborgs tingrätt under fredagen enligt tidningen.

– Det är en man som rör sig i samma kretsar som de två andra som är häktade. Utredning har lett till att vi har häktat honom, säger åklagaren Stina Lundqvist.

Mannen är i 25-årsåldern och är alltså en av tre personer som nu sitter häktade i ärendet.

– Alla förnekar och ställer sig helt oförstående till det här, säger åklagaren Stina Lundqvist.

”Börjar närma oss slutet”

Hon berättar också att de hoppas kunna väcka åtal inom en månad.

– Vi börjar närma oss slutet nu, men väntar fortfarande på vissa besked, gör omfattande telefonanalyser och håller förhör, säger hon.

Vittnen uppgav för TT samma kväll att det rörde sig om ett tiotal maskerade ungdomar som kastade föremålen mot synagogans gård, där också ett församlingshus finns.

– Det brann rejält på gården, men just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, sa Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, som blev vittne till händelsen.

Elden nådde aldrig själva synagogan eller församlingshuset, där ett tjugotal ungdomar deltog i ett arrangemang.

– De blev lite omskakade, om jag förstår det rätt, men ingen skadades. De kunde sedan lämna församlingshuset under ordnade former, sa Stutzinsky, då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet