Kvinnan i 70-årsåldern vårdades på NÄL i Trollhättan efter att ha fått en dos av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. I förra veckan avled hon. Foto: SVT/TT

Nytt svenskt dödsfall efter Astra-vaccination utreds

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som var fullt frisk vaccinerades med Astra Zenecas vaccin för två veckor sedan. Hon drabbades senare av både blodpropp och låga nivåer av blodplättar och vårdades först på intensivvårdsavdelningen. I förra veckan avled hon.

– Jag kan bekräfta att vi fått in ytterligare en rapport om ett misstänkt dödsfall kopplat till vaccinering under förra veckan, svarar Veronica Arthurson som är enhetschef på Läkemedelsverket i ett sms till SVT Nyheter Väst.

Enligt anhöriga till kvinnan, som var i 70-årsåldern, var hon fullt frisk och pigg när hon vaccinerades med Astra Zenecas vaccin. Några dagar senare fick hon de ovanliga biverkningar som varit i fokus för EU:s läkemedelsmyndighets granskning av vaccinet. Alltså blodproppar och låga nivåer av blodplättar vilket gör att blodet har svårare att koagulera.

– Vi granskar alltid de rapporter som kommer in och eftersöker mer medicinsk information vid behov. Vi har skickat rapporten vidare till den europeiska databasen för misstänkta biverkningar, säger Karin Vengemyr som är gruppchef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket.

Fallet är det andra misstänkta dödsfallet efter Astra Zeneca-vaccinering i Sverige och det fjärde fallet med allvarliga biverkningar.

”Har hög skyddseffekt”

För personer som är 65 år eller äldre bedömer Folkhälsomyndigheten att vaccinet fortsatt kan rekommenderas.

– Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i förra veckan.

Enligt FHM:s pressansvariga förändrar inte det nya misstänkta fallet den ståndpunkten.

Ska vara uppmärksam på symptom

På Norra Älvsborgs Länssjukhus, Näl, i Trollhättan valde man att göra en anmälan till Läkemedelsverket eftersom biverkningarna bland annat ledde till blodpropp och en efterföljande hjärnblödning och att hon nyss hade vaccinerats.

– Vi anmäler alltid misstänkta allvarliga biverkningar till Läkemedelsverket, säger NU-sjukvårdens chefsläkare Olof Ekre.

I övrigt kommenterar inte NU-sjukvården den aktuella händelsen, på grund av patientsekretessen.

Läkemedelsverket uppmanar dem som fått Astra Zenecas vaccin att vara uppmärksamma på nya symptom de två första veckorna efter vaccinationen. Det kan exempelvis handla om huvudvärk, illamående, tecken på blödningar eller nytillkomna hudförändringar.

Hör chefsläkaren på Näl i Trollhättan i klippet nedan:

SVT rapporterade den 21 april om att kvinnan drabbats av de allvarliga biverkningarna: Nytt svenskt fall efter Astra – över 65 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.