Foto: Arkiv

10 miljoner till EU-migranter

Publicerad

Umeå, Örnsköldsvik och Sundsvall har beviljats 10,7 miljoner kronor ur FEAD-fonden för att arbeta med utsatta EU-medborgare. Syftet är att öka möjligheterna till försörjning i det egna hemlandet.

För närvarande vistas omkring närmare 300 utsatta EU-medborgare i mellersta och övre Norrland. Många lever under tuffa förhållanden, de sover i husvagnar, bilar, tält eller härbärgen.

Projektet ”Make Sense” ska bistå med aktiviteter i de mötesplatser som skapas i projektets respektive kommuner samt via uppsökande verksamhet.

– Regeringen och EU arbetar långsiktigt för att stödja dessa människor i hemländerna Rumänien och Bulgarien. För oss som dagligen möter människorna som är här i Sverige, ser vi också ett behov av insatser som ger personerna möjligheter till egen försörjning, säger Margareta Rönngren (S), kommunalråd i Umeå i ett pressmeddelande.

Information och utbildning

Mötesplatserna är tänkta att ge samhälls- och hälsoorienterad information och erbjuda utbildningsinsatser som exempelvis familjeplanering och rättigheter i det egna hemlandet. All verksamhet kommer att ske utifrån individernas behov, och tanken är skapa ett första steg till egenmakt och social inkludering i samhället.

Försörjning i hemlandet

Målet är att gruppen ska få en ökad social delaktighet och känsla av egenmakt samt att insatserna ska öka möjligheterna till försörjning i det egna hemlandet. Projektet ska samarbeta med olika parter i respektive kommun.

Det handlar om frivilligorganisationer, idéburen sektor och församlingar med gedigna erfarenheter kring minoritetsgrupper och där man har stor inblick i dessa EU-medborgares situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet