Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nina Munter, pressansvarig på Skellefteå kraft, berätta om misstaget och hur kunder reagerade dagen efter systemfelet. Foto: SVT,TT

Systemfel gjorde att Skellefteå kraft erbjöd rekordbillig el – 1 000 personer hann teckna avtal

Uppdaterad
Publicerad

Mellan midnatt och tidig torsdagsmorgon gick det att teckna fasta elavtal till rekordlåga priser med Skellefteå kraft.

Drygt 1 000 nya kunder hann ansluta sig till fyndpriserna innan Skellefteå kraft hann upptäcka systemfelet.

– Vi kommer att kontakta alla som tecknat avtalen och förklara att de inte är giltiga, säger Nina Munter som är pressansvarig på Skellefteå kraft.

Skellefteå krafts hemsida var tungt överbelastad under torsdagsmorgonen när över 1 000 personer tecknade nya billiga avtal med bolaget.

Priserna som gick att teckna varierade beroende på var i landet kunderna bor, men enligt Nina Munter som är pressansvarig på Skellefteå kraft gick det att hitta fasta avtal på priser mellan 3-10 öre per kilowattimme. I elområde ett och två är det egentliga priset 150-200 öre per kilowattimme, och i elområde tre och fyra betydligt dyrare.

– Det uppstod ett systemfel under natten, som gjorde att det gick att teckna oerhört billiga elavtal via vår sajt, mina sidor och mobilappen. Drygt 1000 kunder från hela landet hann teckna avtal, innan felet upptäcktes. Vi beklagar verkligen att det blivit såhär, säger Nina Munter.

Vad innebär det här för kunderna som tecknat avtalen?

– Avtalen kommer inte att vara giltiga. Vi kommer att kontakta alla kunder så snabbt som möjligt och förklara vad som hänt.

Men vad gör ni om folk har sagt upp sina avtal för att ta del av ert erbjudande som nu alltså inte gäller längre?

– Exakt hur vi löser allt har vi inte bestämt, men vi har rutiner att följa. Givet uppenbarligt felaktiga priser borde det ha gått att ana att något var fel, men vi beklagar som sagt verkligen att det blivit såhär, säger Nina Munter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.