Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jens Nyström, pojkens försvarsadvokat om domen och varför det här fallet var så speciellt. Foto: Zanna Nordberg/SVT

15-åringens advokat om domen efter dådet på Morö Backe: ”Bra med ett avslut”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en förväntad dom för 15-åringen som överföll en 9-årig flicka på Morö Backe i Skellefteå, konstaterar pojkens försvarsadvokat Jens Nyström.

– Det jag kan notera är att tingsrättens dom bekräftar den tragedi som den här händelsen är, säger Nyström.

Både Nyström och åklagare Andreas Nyberg var överens om att pojken borde dömas till rättpsykiatrisk vård. Tingsrätten landade också i att påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Rättsexperten Tova Bennet har till SVT uttryckt kritik över detta, då hon menar att den rättspsykiatriska vården inte är anpassad för att ge stöd till unga personer med funktionsnedsättning som i det här fallet.

– Hon har nog inte läst den rättspsykiatriska utredningen. Utifrån det vårdbehov som finns landade vi i den bedömningen att rättspsykiatrisk vård är det mest lämpliga, säger Jens Nyström.

Våldsdådet på Morö Backe

”Tragisk händelse som påverkat många”

Våldsdådet på Morö Backe har väckt stor uppmärksamhet och och berört många. Jens Nyström tycker därför att det är skönt att fallet nu får ett avslut.

– Det är en tragisk händelse som påverkat många människor och nu får man en klarhet i vad som inträffat. Kanske skapar det en viss förståelse för hur det kom att bli såhär. Att leva i ovisshet ger upphov till många spekulationer, säger Jens Nyström.

Oklart om han kommer att överklaga

Den enda funderingen som Nyström har gäller våldsanvändandet. Han menar att det hade kunnat handla om synnerligen grov misshandel och inte mordförsök.

– Jag har inte riktigt hunnit analysera det än, säger Jens Nyström som inte har tagit ställning till om han vill överklaga domen.

I klippet hör du Nyström berätta om varför det här målet var så speciellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet