Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får straffet sänkt för att hon samarbetet med polis” – SVT:s reporter berättar tre saker att ha koll på i domen. Foto: SVT, Polisen

18 års fängelse för skytten – flera döms för skjutningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En man sköts i centrala Umeå förra året. Skjutningen var en del av en gängkonflikt. Nu döms alla åtta personer som åtalats i fallet. Skytten döms till 18 års fängelse för bland annat mordförsök.

– Bevisningen ger stöd för att skytten hade ett direkt uppsåt att döda målsäganden och att det inte framkommit några förmildrande omständigheter vid skjutningen, säger rådmannen Magnus Bygdemark.

Rättegången är en av de största i Umeå tingsrätts historia. I målet döms totalt åtta personer till fängelsestraff på mellan 10 månader och 18 år.

Skjutning i centrala Umeå

– Domen är felaktig i ett antal delar. Vi kommer överklaga den. Tingsrätten kommer fram till att det var en planerad gärning. Det var det ej och domen borde varit försök till dråp. I vartfall borde inte straffvärdet vara så högt, säger skyttens advokat Linda Sundlöf.

– Tingsrätten har i stora delar gått på vår bedöming. Nu ska vi analysera domen och se om det är något vi ska överklaga, säger åklagare Stina Stener.

Omfattande narkotikahandel

Tingsrätten har kommit fram till att fyra personer har ägnat sig åt organiserad och omfattande handel med narkotika och att samma gruppering innehaft och hanterat både vapen, ammunition och sprängkapslar.

Men den utpekade ledargestalten Don Svensson frikänns från anstiftan till mord. Han döms dock för grovt narkotikabrott till sex års fängelse. En dom som kan komma att överklagas

– Utifrån försvarets perspektiv finns det goda möjligheter att han blir frikänd i hovrätten även för narkotikabrottet, säger Peter Dahlqvist som försvarar Don Svensson.

Kriminell gruppering

Skjutningen som skedde i Öst på stan i Umeå i april förra året och har av polis och åklagare beskrivits som en del i en konflikt om narkotikamarknaden.

– De stora mängderna narkotika som beslagtagits och de chattmeddelanden som åberopats visar att det är fråga om en kriminell gruppering som ägnar sig åt omfattande och organiserad narkotikahandel i Umeå med omnejd, säger Magnus Bygdemark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få koll på vad som har hänt i fallet – på 60 sekunder. Foto: SVT

Detta döms de inblandade till:

23-årig man, Stockholm. ”Don Svensson”:

Frikänns från anstiftan av försök till mord, synnerligen grovt vapenbrott.

Döms för grovt narkotikabrott.

Fängelse 6 år

20-årig man, Umeå. Skytten

Döms för försök till mord, grovt brott mot lagen om brandfarliga explosiva ämnen, grovt narkotikabrott samt två fall av narkotikabrott, två fall av grovt vapenbrott.

Fängelse 18 år

21-årig man, Umeå. Planerade skjutningen

Döms för medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott, grovt brott mot lagen om brandfarliga explosiva ämnen, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott,

Fängelse 15 år

20-årig man Umeå

Döms för två fall av grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, grovt brott mot lagen om brandfarliga explosiva ämnen.

Fängelse 8 år

57-årig kvinna, Skellefteå. Skyttens mamma

Döms för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott.

Fängelse 2 år, 2 månader

34-årig kvinna, Umeå. Syster till skytten

Döms för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott.

Fängelse 1 år 4 månader

21-årig man, Skellefteå

Frikänns från försök till grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

Döms för narkotikabrott.

Fängelse 1 år

29-årig man, Umeå:

Döms för narkotikabrott, ringa narkotikabrott och rattfylleri,

Fängelse 10 månader

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet