En kökskniv med blod på hittades i diskhon i köket. Foto: Polisen/SVT

Misstänks knivmördat sin fru – släpptes från fängelse två dagar innan

Uppdaterad
Publicerad

Den första maj hittades en kvinna knivmördad i en lägenhet på Ersboda i Umeå. Hennes 41-årige man som misstänks för mordet släpptes från fängelset bara två dagar innan.

En granne som hörde bråk från lägenheten larmade och i samtalet med polisen hörs något som beskrivs som ett avgrundsskrik – sedan blir det tyst.

Kvinnan träffade 41-åringen i början av 2015. Mannen flyttade snabbt in hos kvinnan och förra året gifte de sig. Från lägenheten som de bodde i tillsammans har grannar ett flertal gånger under åren rapporterat om högljudda bråk.

41-åringen avtjänade ett fängelsestraff för narkotikabrott och blev den 29 april utskriven från fängelse. Två dagar senare på natten hör en granne återigen bråk från lägenheten. Bråket fortsätter och grannen kontaktar vid 11.17 följande dag störningsjouren som kopplar vidare till polisen.

Mord på Ersboda

– Hon skriker och det dunsar och smäller och det flyger grejer efter golvet och hon springer upp och ner för trappen, säger grannen i samtalet med polisen.

Högljudda skrik från lägenheten

Under samtalet hör också polisens RLC-befäl hur kvinnan skriker. Grannen beskriver senare att han hörde något som låter som som ett avgrundsskrik. Efter det blir det tyst från lägenheten.

När polisen kommer till platsen är dörren låst. De hör inga ljud från lägenheten och knackar på och försöker få någon att öppna. Under tiden polisen är utanför ringer 41-åringen själv 112 och uppger att han är rädd.

– Jag ville aldrig nåt illa, säger han i samtalet.

När polisen kommer in i lägenheten uppges mannen vara i dåligt skick mentalt. Han sitter på knä och gråter. När en polis frågar honom om det finns någon annan i lägenheten svarar han inte.

Läkare svimmade vid åsynen

I köket hittas kvinnan liggandes på golvet. Över sig har hon ett stort täcke. Runt kroppen är en stor tjock pöl med blod.

– Jag fick inte fram orden, jag upplever att jag blev chockad och skakad över vad jag såg, säger en av poliserna i vittnesförhör.

En läkare som kom till lägenheten för att konstatera dödsfallet blev chockad av åsynen, och svimmade enligt poliserna av en kort stund.

Kvinnan hade bland annat blivit knivskuren i halsen och axeln. I diskhon hittas en blodig kniv.

Lägenheten var stökig och flera saker, bland annat en spegel, hade gått sönder – men på köksbordet stod ett dukat bord med mat på tallrikarna.

Mannen erkänner brott – hävdar självförsvar

Mannen grips direkt på plats och förs till häktet. Mannen har i förhör erkänt att det var han som knivhögg kvinnan men han hävdar att det var självförsvar efter att hon hotat honom med kniv.

41-åringen är dömd flera gånger tidigare för misshandel av kvinnor. Han är nu åtalad misstänkt på sannolika skäl för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på Ersboda

Mer i ämnet