Åklagaren om domen mot Lyckselepappan: ”Är i stora delar nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Andreas Nyberg är nöjd med tingsrättens dom för den 50-årige mannen som dömdes till vård efter våldsdådet i Lycksele.

– Jag tycker att de resonerat i alla delar. De har gjort samma bedömning som jag om själva händelseförloppet, säger Andreas Nyberg.

Under onsdagen kom domen efter våldsdådet utanför Lycksele. Andreas Nyberg hade yrkat på att pappan skulle fällas för tre fall av mordförsök och livstids fängelse, så blev inte fallet men han är nöjd med tingsrättens beslut.

– Tingsrätten har kommit fram till att han varit medveten och att han förstått vad han gjort. Då kan han inte undgås att dömas, säger Andreas Nyberg.

Ändrad rubricering

I domen dömdes mannen för ett fall av mordförsök, synnerligen grov misshandel och grov misshandel för skadorna på offren, trots att Nyberg åtalade mannen för tre fall av mordförsök.

– Där tycker jag att det kan finnas ett utrymme för en annan bedömning, särskilt grov misshandel. För följdens del spelar det liten roll om han döms till ett eller tre fall. Det har betydelse för skadeståndet eftersom det blir andra belopp om det bedöms till en mindre rubricering, säger Andreas Nyberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.