Foto: SVT

Albin grep in – i väntan på polisen

Uppdaterad
Publicerad

När den närmaste polispatrullen är en timme bort så kan allmänheten behöva gripa in när det händer något brottsligt. I Vilhelmina fick några ungdomar rycka in och stoppa en bilist som uppträdde påverkad.

Det var en lördagsnatt i mitten av april som flera ungdomar upptäckte en misstänkt rattfyllerist, som dessutom gick runt utan byxor utanför ridhuset i Vilhelmina. Nyligen slog kammarrätten fast att det räcker med en polisbil i tjänst under vardagsnätterna för att upprätthålla rättssäkerheten i polisområde södra Lappland. Under helgerna finns två bilar i tjänst.

Eftersom närmaste polispatrull denna gång fanns i Storuman, sju mil bort, så tog ungdomarna saken i egna händer.

I klippet ovan kan du höra femtonårige Albin Strömqvist berätta om den dramatiska natten.

ENVARSGRIPANDE – så säger lagen

Visa

När en privatperson griper in och tar fast misstänkta brottslingar kallas det envarsgripande. Det är reglerat i Rättegångsbalken 24 kap. 7 §:

”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman”

Det betyder alltså att allmänheten får gripa en misstänkt person som inte redan är efterlyst av polisen bara om det brott som begåtts kan leda till fängelsestraff och personen dessutom tas på bar gärning eller flyr från brottsplatsen.

Källa: Rättegångsbalken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet