• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allmänningarna hoppas få statliga pengar på sin fjällnära skog som ska skyddas Foto: Arkivbild, SVT

Allmänningar hoppas få statliga pengar för fjällnära skog som ska skyddas

Uppdaterad
Publicerad

Genom att söka avverkningstillstånd på flera fjällnära skogsområden hoppas Tärna Stensele och Sorsele allmänningskog få Skogsstyrelsen att neka avverkning och istället ge en ersättning på 125 procent eller erbjuda ersättningsmark. Till grund för ersättningarna ligger domarna som kom i Miljööverdomstolen i våras.

– Genom att söka avverkningstillstånd kan vi påskynda processen om vi ska få pengar för vår skog eller om vi ska få en ersättningsskog istället, säger Anders Pettersson som är förvaltare vid Tärna Stensele och Sorsele allmänningsskogar.

Idag kommer skogsutredningen som ska reda ut begreppen kring, och göra det lättare för skogsägare att få ersättning som har sin skog i fjällnära områden och som ofta betraktas som skyddsvärd.

– Det har varit stora oklarheter kring om skogsägarna överhuvudtaget skulle få en ersättning för att avstå avverkning, säger Jonas Eriksson som är medlemsansvarig vid Norra Skog.

Sedan domarna i Miljööverdomstolen kom i våras om att ersättningar skulle betalas ut så har det varit en drastisk ökning av ansökningar om avverkning i fjällnära skog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsutredningen

Mer i ämnet